Moldavija: U eksplozijama uništene antene za emitiranje programa ruskog radija

Svijet 26. tra 202211:39
Izvor: Handout / Transnistrian Interior Ministry / AFP

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, u utorak su izvijestile o eksplozijama u radiotelevizijskom tornju te prekidu emitiranja programa ruskog radija.

“Rano ujutro su odjeknule dvije eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te samoproglašene republike koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Eksplozije nisu prouzročile ljudske žrtve, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija.

VEZANA VIJEST

“Dvije jake antene koje prenose frekvencije ruskog radija su izvan upotrebe”, dodaje ministarstvo objavivši fotografije uništenih antena koje leže na zemlji.

Pridnjestrovski radiotelevizijski centar je jedan od 14 radio-predajnika bivšeg SSSR-a.

U ponedjeljak su vlasti Pridnjevstrovlja objavile da je na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača. U tom napadu nije bilo ozlijeđenih.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se odcijepilo od te države nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija je tamo rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Moldavija zadnjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

General Rustam Minekajev, zapovjednik ruskog Centralnog vojnog okruga, je također kazao da je rusofono stanovništvo Moldavije žrtva “represije”.

Kišinjev je pozvao ruskog veleposlanika i uručio mu prosvjednu notu zbog izjava koje su shvaćene kao prijetnja i pozvao Moskvu na poštivanje “teritorijalnog integriteta”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar