Najvećem Putinovom kritičaru još 13 godina zatvora? “Želi ga zauvijek u zatvoru”

Svijet 15. ožu 202215:38 > 15:41
Aleksej Navaljni
Vasily MAXIMOV / AFP / Ilustracija

Ruski tužitelji zatražili su u utorak da se kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog osudi na dodatnih 13 godina zatvora zbog optužbi za prijevaru i nepoštovanje suda te da ga se premjesti u zatvor s maksimalnom sigurnošću, rekla je Navaljnijeva glasnogovornica.

Navaljni već služi dvoipolgodišnju kaznu u zarobljeničkom logoru istočno od Moskve zbog kršenja uvjetnog otpusta u vezi s optužbama za koje kaže da su izmišljene, a s ciljem da se suzbiju njegove političke ambicije.

“Govorili smo da (ruski predsjednik Vladimir) Putin želi zadržati Navaljnog zauvijek u zatvoru. Nadolazeća presuda nema nikakvo pravno uporište”, napisala je glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru.

Jarmiš navodi da su tužitelji tražili premještaj Navaljnog u maksimalno osigurani zatvor tvrdeći da je Navaljni počinio zločine u zarobljeničkom logoru, čime je postao ponavljač kaznenih djela.

“Trinaest godina za izmišljen slučaj, za lažne “žrtve”, za svjedoke koji su svjedočili pod pritiskom, a onda javno demantirali svoja svjedočenja na sudu”, napisala je Jarmiš, dodavši da će se održati još najmanje jedno saslušanje prije presude.

Ruske vlasti su prošli tjedan raspisale tjeralicu za Jarmiš i traže zatvorsku kaznu za nju. Jarmiš je napustila Rusiju prošle godine nakon što joj je sud nametnuo 18 mjeseci ograničenja slobode kretanja zbog kršenja sigurnosnih mjera protiv covida-19.

Ruske vlasti oštro se obračunavaju s oporbom, a brojni istaknuti Navaljnijevi saveznici izabrali su bijeg iz Rusije umjesto da se suoče s ograničenjima ili kućnim pritvorom.

Navaljni, najglasniji kritičar Putina, zatvoren je prošle godine pri povratku u Rusiju nakon oporavka u Njemačkoj od trovanja nervnim agensom tijekom posjeta Sibiru 2020. godine.

Navaljni je optužio ruske vlasti za trovanje, ali Moskva to poriče.

Iako u zatvoru Navaljni nastavlja aktivnost te je preko svojih odvjetnika i saveznika više puta na društvenim mrežama pozvao na antiratne prosvjede protiv ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.