Nakon odiseje na moru goveda idu na klanje u Španjolskoj

Svijet 06. ožu 202120:36
krava, krave, stoka, potres, gospodarstvo
Izvor: Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Oko 964 goveda, koja su dva i pol mjeseca držana na teretnom brodu u Sredozemnom moru, bit će zaklana u Španjolskoj, prenose u subotu španjolski mediji.

Životinje su se trebale izvesti iz Španjolske u Tursku, no iskrcavanje je ondje bilo zabranjeno zbog sumnje na bolest.

Teretni brod Karim Allah vratio se u španjolsku luku Cartagenu gdje je u subotu počeo istovar, izvijestila je TV postaja RTVE.

Životinje bi trebale biti zaklane na licu mjesta i njihovi leševi zbrinuti, izvještavaju španjolski mediji.

Tijekom mjeseci koje su proveli na brodu uginulo je 22 goveda.

PROČITAJTE JOŠ

Životinje se nisu mogle prodati u Španjolsku jer je zabranjen uvoz žive stoke izvan EU, a sanitarne vlasti su se usprotivile njihovom transportu u treću zemlju, objavio je list El Pais. Sud je odobrio hitno klanje.

Teretnjak sa stokom napustio je Cartagenu 18. prosinca. Na turskom odredištu goveda su odbijena zbog sumnji na bolest plavog jezika, nezaraznu bolest koju prenose kukci i koja pogađa uglavnom ovce, ali i goveda i koze.

Teretnjak pod zastavom Libanona nastavio je prema Libiji i Tunisu, ali se okrenuo. Na Siciliji mu je bilo dopušteno uzeti hranu i malo vode prije konačnog povratka u Španjolsku.

Prema RTVE-u, oko 1800 životinja iz Španjolske trenutno je u sličnoj situaciji na teretnom brodu Elbeik pod zastavom Toga, koji Turska i Libija odbijaju prihvatiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar