Naša znanstvenica iz Londona o britanskom soju u obitelji: “Zastrašujuće brz”

Svijet 15. velj 202118:09 > 20:11
Pixabay/Ilustracija

Znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu Vjera Magdalenić-Moussavi za Newsroom je opisala što svijet može očekivati od koronavirusa narednih nekoliko zima.

Situaciju u Velikoj Britaniji opisala je kao “i dalje nelijepu”. Ipak:

“Malo su se ipak poboljšale brojke. Konačno smo prešli centar ovog zadnjeg vala. Brojevi su pali od 45.000 dnevno početkom drugog mjeseca na oko 13.000 koliko imamo danas.”

Rekla je da se sve više razgovara o tome što se može očekivati od najnovijeg soja:

I za “supersoj” se nazire cjepivo

“Sličan je soju iz Kenta, jer je vrlo lako prenosiv i pacijenti se lako zarazi, a onom iz Južne Afrike jer je vrlo slabo osjetljiv na cjepiva.”

U Velikoj Britaniji zbog toga se, kazala je, testiranja provode agresivno i nekoliko skupina znanstvenika radi na karakterizaciji novih sojeva. U nastavku je govorila o cjepivima.

“Cjepiva koja su prva izašla, vjerojatno će se polako mijenjati da bi se prilagodila novim sojevima. Bez obzira što to nije baš točna usporedba, ali najvjerojatnije će sljedećih godina situacija biti takva da će se koronu tretirati kao gripu, da ćemo se probati boriti s novim sojevima tako da za tu godinu ili sljedećih šest mjeseci cjepivom odgovara na soj koji je najprisutniji”, kazala je.

S postojećim cjepivima, dodala je, radi se naveliko:

“Francuska vlada je prije nekoliko dana izašla s time da smatraju da oni koji su preboljeli covid, trebaju samo jednu dozu cjepiva. Rade se klinička istraživanja u kojima neki ispitanici dobivaju prvo cjepivo Pfizer/BioNTech, pa onda Oxford (AstraZeneca) i obratno. Testira se koliko vremena može proći između dva cjepiva. Počelo se istraživati i cjepivo Oxford za djecu.”

“Pretpostavljam da će i sljedeća zima biti dijelom pod nekim mjerama”, njena je prognoza.

Magdalenić-Moussavi komentirala je dalje bojazni zbog do sada uočene otpornosi južnoafričkog soja koronavirusa na određena cjepiva:

“Janssen, to je dio Johnson&Johnsona, njihovo se cjepivo pokazuje kao vrlo efikasno protiv južnoafričkog soja.”

Zvali su ih dvaput dnevno pitati jesu li u redu

Drugim riječima, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prije dva dana odobrila i preporučila Oxford/AstraZeneca cjepivo za ljude između 18 i 65 godina, za očekivati je da će se farmaceutske kompanije podijeliti po distribuciji na one dijelove svijeta gdje će biti prevladavajući sojevi koronavirusa na koje je određeno cjepivo djelotvorno.

Voditelj je kazao da se i njena obitelj relativno nedavno suočila s britanskim sojem, pa ju je zamolio da opiše kako je to izgledalo.

“Neugodno”, kazala je Magdalenić-Moussavi i objasnila:

“Izuzetno nas je iznenadilo. Mi živimo vrlo izolirano, ne idemo nikamo, ali to je izuzetno prenosiv soj. Moj svekar je prvi to dobio, pa svekrva, pa moj muž koji je završio u bolnici, onda ja, djeca… Imali smo dosta napetih mjesec dana.”

Rekla je da ju je pritom impresioniralo kako sada rade zdravstvene službe u Velikoj Britaniji.

“Dvaput dnevno su zvali liječnici da provjere je li sve OK.”

Na kraju je njen suprug ipak završio u bolnici, kazala je.

Voditelj je kazao da je ranije tu brzinu napredovanja ovog virusa opisala kao “zastrašujuću”.

“Apsolutno”, potvrdila je.

“Ja sam prošla vrlo lagano, kao da sam dobila laganu prehladu. Moj muž je od lagane prehlade do bolnice prošao u roku od pet dana. To je ono što zastrašujuće kod covida. Ne znate tko će pasti, a brzina, kad nekoga primi, vrlo brzo se pokažu teški simptomi”, pričala je kroz što su prolazili.

Rekla je da je njen suprug ipak imao sreće što je u bolnici završio u u trenutku kad je drugi val već prolazio i liječnici su već jako dobro znali kako se nositi sa simptomima, tako da je u bolnici proveo bitno kraće nego što bi proveo da je hospitaliziran na početku pandemije.

Vjera Magdalenić-Moussavi
N1

Za cijepljenje u Velikoj Britaniji kazala je da su pravila “dosta stroga”, da na početku, kad je tek došlo cjepivo Pfizer/BioNTech, posebno prije nego što se shvatilo da se može računati na koju dozu viška po pakiranju, događalo da se hitno nekoga zove na cijepljenje. Ipak, pravila se, kazala je, provode strogo, iako vjeruje da se sporadično tu i tamo i kod njih dogodi da se nekome poklopi sretna slučajnost sa susretom kakvog prijatelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.