Nasilje protiv novinara u Meksiku u velikom porastu

Svijet 06. tra 202206:57
Izvor: ENRIQUE CASTRO / AFP

Nasilje protiv novinara u Meksiku u velikom je porastu i u prvoj polovici mandata predsjednika Andresa Lopeza Obradora zabilježeno je 85 posto više slučajeva nego u prvoj polovici mandata njegova prethodnika, pokazalo je izvješće.

Niz ubojstava novinara izazvao je kritike lokalnih medija i američkih zakonodavaca, dok predsjednik Lopez Obrador na konferencijama za medije redovito napada novinare.

Lopez Obrador kritizirao je medije u prosjeku šest puta mjesečno tijekom 2021. godine, ustvrdila je organizacija za ljudska prava Article 19 koja se bori za slobodu informiranja i izražavanja.

Prošloga je mjeseca meksički predsjednik žestoko kritizirao zastupnike u europskom parlamentu kada su usvojili rezoluciju kojom od njega traže da smiri retoriku protiv novinara, nazivajući ih “ovcama”.

Samo u 2021. godini nasilje protiv predstavnika medija prijavljivano je u prosjeku svakih 14 sati. Od toga, dva od pet napada povezani su s vladinim dužnosnicima, otkrio je Article 19.

“Nastavak nasilja protiv novinara rezultat je nedjelovanja vlada, sadašnje i prošle, koje nisu bile sposobne (…) istražiti zločine usmjerene protiv slobode izražavanja”, priopćila je neprofitna organizacija.

S druge strane, oni izravno napadaju medije stigmatizirajući ih, izlažući ih psihičkom nasilju i uznemiravajući, dodali su.

Prema izvješću, u prve tri godine šestogodišnjega mandata Lopeza Obradora bilo je 1945 napada na predstavnike medija, među kojima i 25 ubojstava. Nakon tri godine mandata njegova prethodnika Enriquea Pene Nieta zabilježena su 1053 napada i 15 ubojstava. Prva tri mjeseca ove godine bila su najopasnija za novinare, s osam ubijenih.

Novinarka ubijena u siječnju Lourdes Maldonado molila je na konferenciji Lopeza Obradora da joj pomogne, rekavši da se boji za život unatoč tome što je uključena u državni program zaštite novinara.

Programi zaštite na državnoj i saveznoj razini u Meksiku “politički su oslabjeli”, ustvrdio je Article 19. Nevladina organizacija pozvala je Lopeza Obradora da “ojača politiku prevencije, zaštite i dostupnosti pravde” za novinare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar