Nastavlja se bombardiranje u ruskom Belgorodu, evakuirana djeca

Svijet 04. lip 202313:20 2 komentara
STRINGER / AFP

Granatiranje ukrajinskih snaga na rusku regiju Belgorod nastavilo se tijekom noći na nedjelju nakon što su dvije osobe ubijene prethodne noći, a stotine djece evakuirane su dalje od granice, rekao je u nedjelju guverner Vjačeslav Gladkov.

“Preko noći je bilo prilično nemirno”, rekao je Gladkov na kanalu Telegram, dodajući da su četvrti Šebekino i Volokonovski pretrpjele “veliku” štetu uzrokovanu granatiranjem tijekom noći.

Više od 4000 ljudi premješteno je u privremeni smještaj u regiji koja graniči s Ukrajinom na jugu i zapadu, rekao je Gladkov.

Realnost rata, koji je Moskva pokrenula u Ukrajini u veljači 2022., sve se više prenosi u Rusiju, s pojačanim granatiranjem graničnih regija, ali i zračnim udarima duboko u zemlji, uključujući ranije ovog tjedna i Moskvu.

Krajem svibnja ruska je vojska priopćila da je odbila jedan od najozbiljnijih prekograničnih napada ukrajinske “diverzantske skupine” koja je, kako je rekla, ušla na ruski teritorij u Belgorodu.

Ukrajina je prošlog tjedna zanijekala napad na Moskvu, također poriče da je njena vojska umiješana u napade u Belgorod. Kaže da ih vode ruski borci dobrovoljci.

Gladkov je u subotu ispratio oko 600 djece iz okruga Šebekino i Graivoron u regiji u Jaroslavl i Kalugu.

Šebekino, grad od oko 40.000 stanovnika na granici, i druga mjesta u Belgorodu nedavno su više puta napadnuta, a Gladkov je ruskim medijima rekao da regija sada živi u “uvjetima stvarnog rata”.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom vojnom operacijom”, a ne ratom i kaže da je pokrenuta kako bi zaštitila Rusiju od prijetnje kretanja Ukrajine prema Zapadu. Kijev i njegovi saveznici navode da se radi o ničim izazvanoj agresiji s ciljem da se otme dio zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.