NATO će održati najveću vojnu vježbu još od Hladnog rata, evo detalja

Svijet 11. ruj 202311:08 0 komentara
Daniel MIHAILESCU / AFP / ilustracija

NATO će sljedeće godine održati najveću vojnu vježbu još od Hladnog rata, a koja će okupiti više od 40.000 vojnika koji bi se trebali uvježbati za reakciju u slučaju da Rusija svoju agresiju proširi na neku od članica Saveza.

Vježba Steadfast Defender bi trebala početi u proljeće sljedeće godine, a kako piše Financial Times, trebala bi uključivati između 500 i 700 zračnih borbenih misija, više od 50 brodova i oko 41.000 vojnika, rekli su dužnosnici NATO-a.

Ova je također i prva ovakva vježba u smislu tehničke sposobnosti pri čemu će se koristiti geografski podaci iz stvarnog svijeta kako bi se stvorili realističniji scenariji za trupe.

Švedska, čiju kandidaturu za članstvo u NATO-u tek trebaju ratificirati Turska i Mađarska, također će biti uključena, čime će ukupan broj uključenih zemalja porasti na 32.

FT piše da će se vježba održati na teritoriju Njemačke, Poljske i Baltika u veljači i ožujku i čini dio nove strategije obuke prema kojoj će vojni savez provoditi dvije velike vježbe svake godine, umjesto jedne. NATO će se također obučavati za borbu protiv terorističkih prijetnji izvan svojih neposrednih granica.

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg najavio je još prošle godine da će NATO povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti s 40.000 na preko 300.000. “Mi ćemo transformirati NATO-ove snage za odgovor i povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300 tisuća.”

Baltičke zemlje su bile prilično glasne u zazivanju NATO-a da ojača istočno krilo Saveza, osobito nakon gomilanja trupa na bjeloruskoj granici. Tome je doprinijela i odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina o razmještanju nulearnog oružja u Bjelorusiju.

NATO je postavio multinacionalne bataljune u baltičkim državama kako bi usporio napredak svakog agresora u slučaju invazije. Njemačka je u lipnju rekla da će trajno zadržati 4000 vojnika u Litvi.

Vježbe se također smatraju ključnim dijelom demonstracije Moskvi da je savez spreman za borbu, rekli su dužnosnici NATO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!