NATO sprema odgovor na rusku prijetnju: “Putin ne planira stati na Ukrajini!”

Svijet 12. tra 202421:28 0 komentara
Sputnik/Sergei Savostyanov/Kremlin via REUTERS

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj je analizi naveo da Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (EUCOM) i NATO jačaju svoju sposobnost da odgovore na rusku prijetnju.

Zapovjednik američkog Europskog zapovjedništva (EUCOM) i vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi (SACEUR) general Christopher Cavoli izvijestio je da EUCOM i NATO jačaju svoju sposobnost da odgovore na “kroničnu prijetnju” koju Rusija predstavlja za globalnu stabilnost i europsku sigurnost u nadi da će odvratiti Rusiju od agresije na NATO.

Cavoli je tijekom brifinga Odbora za oružane snage Zastupničkog doma američkog Kongresa 10. travnja izjavio da Rusija predstavlja “kroničnu prijetnju” svijetu i upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin ne namjerava ograničiti ili zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine.

Nadalje, Cavoli je izvijestio da EUCOM odgovara na ruski prijetnju na načind ajača položaje odvraćanja diljem Europe, uključujući jačanje EUCOM-ovog istočnog krila rotacijskim raspoređivanjem snaga, širenje EUCOM-ovih zaliha i modernizacijom EUCOM-ove infrastrukture.

Cavoli je izjavio da EUCOM i NATO opsežno vježbaju kako bi pokazali svoju sposobnost obrane i odvraćanja od buduće ruske agresije na NATO.

Također je primijetio Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Rusija stvaraju “isprepletena strateška partnerstva” koja su suprotna nacionalnim sigurnosnim interesima SAD-a i imaju za cilj osporiti postojeći globalni sigurnosni okvir.

Dužnosnici Kremlja, posebice Putin, sve više kontekstualiziraju rat u Ukrajini kao dio dugoročnog geopolitičkog sukoba između Rusije i Zapada kako bi opravdali dugoročne ratne napore Rusije u Ukrajini i buduću rusku agresiju protiv drugih europskih zemalja, navodi ISW.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!