NATO zabrinut zbog jačanja Kine i njene suradnje s Rusijom

Svijet 30. stu 202217:34
REUTERS/Yves Herman

NATO saveznici zabrinuti su zbog brzog i netransparentnog vojnog jačanja Kine i njezine suradnje s Rusijom te su u srijedu razgovarali o konkretnim načinima rješavanja izazova koje postavlja Peking, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

“Članovi našeg saveza i dalje su zabrinuti politikom prisile NR Kine (Narodne Republike Kine), korištenjem dezinformacija, brzim, netransparentnim jačanjem vojske, uključujući suradnju s Rusijom”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

“Ali također ostajemo predani održavanju konstruktivnog dijaloga s Kinom gdje god možemo i pozdravljamo prilike za zajednički rad na zajedničkim izazovima”, dodao je.

Dok je NATO i dalje usredotočen na održavanje ujedinjene potpore Ukrajini, članice također žele ojačati otpornost saveza razmatranjem novih izazova, uključujući one koje postavlja Kina, rekao je Blinken.

VEZANA VIJEST

Sjedinjene Države i njihovi saveznici priznaju da postoji natjecanje u oblikovanju svijeta izvan hladnoratovskih podjela.

Blinken je ustvrdio da “postoji na mnogo načina ono što Europljani nazivaju sustavnim rivalstvom između Kine i mnogih naših zemalja”, ali da moramo “gdje god je to moguće, pronaći načine za suradnju u stvarno velikim pitanjima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar