Nemaju mjesta u zatvorima pa će kažnjenike slati na Balkan: “To je signal kriminalcima…”

Svijet 24. svi 202408:52 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Zatvorenici iz Danske kaznu će služiti u kosovskim zatvorima. Skandinavska zemlja za to će platiti 210 milijuna eura.

Kosovski parlament u četvrtak je odobrio nacrt zakona o iznajmljivanju dijela svog zatvorskog prostora Danskoj. Odlučeno je tako nakon sporazuma za pomoć toj skandinavskoj zemlji koja ima problem s prenatrpanim zatvorskim sustavom.

Prema sporazumu, potpisanom 2022., danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na Kosovu. Danski državljani bili bi isključeni, kao i oni osuđeni za terorizam ili ratne zločine, kao i mentalno bolesni zatvorenici, piše AP.

Zakon izglasan s 86 glasova

Kosovski zastupnici glasali su za taj zakon s 86 glasova, dok ih je sedam bilo protiv. Prema prijedlogu zakona Danska će na korištenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u gradu Gnjilanu, južno od glavnog grada Prištine, tijekom 10 godina.

Zakon još treba potpisati predsjednik Kosova kako bi postao zakon. Može se provoditi nakon objave u službenom glasilu, prenosi Dnevnik.hr.

Ostalo je nejasno kada će Danska, koja je Kosovu pristala platiti 210 milijuna eura za korištenje zatvorskog prostora, početi slati osuđenike na Kosovo. Za osuđenike koji bi kaznu služili na Kosovu, vrijedili bi isti uvjeti kao u zatvoru u Danskoj, a u skladu s međunarodnim obvezama Danske. Sporazum također predviđa mogućnost deportacije stranaca izravno u njihove matične zemlje nakon isteka kazne na Kosovu.

Vraćanje zatvorskog sustava u ravnotežu

Kosovske vlasti rekle su da će potrošiti novac iz Danske na poboljšanje svojih zatvorskih institucija i na projekte obnovljive energije, tvrdi Ministarstvo pravosuđa.

Danski ministar pravosuđa Peter Hummelgaard nazvao je glasovanje kosovskog parlamenta u četvrtak “dobrim vijestima”. Rekao je u izjavi da će slanje osuđenika na Kosovo “pomoći da se naš teško pritisnuti zatvorski sustav vrati u ravnotežu”.

“U isto vrijeme, to šalje jasan signal stranim kriminalcima da njihova budućnost nije u Danskoj, te stoga ni oni ne bi trebali služiti kaznu ovdje”, dodao je Hummelgaard.

Danski upravitelj vodit će ustanovu na Kosovu, uz pomoć lokalnog zatvorskog osoblja.

Kosovski zatvorski sustav ima kapacitet za smještaj do 2800 zatvorenika. Ne zna se trenutni broj slobodnih ćelija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!