Nevjerojatno podlo: Slatkiše s kanabisom maskirali kao gumene bombone

Svijet 21. ruj 202215:31
SWNS / SWNS / Profimedia

Slatkiši s kanabisom, pakirani da izgledaju poput vrećica bombona Haribo ili Skittles, prodaju se naširoko i promoviraju na društvenim mrežama. No, policija upozorava da ih lažna pakiranja čine privlačnima djeci zbog čega ih je već nekoliko završilo u bolnici.

Instagram i TikTok kao i Telegram samo su neke od platformi na kojima se može naći velik broj reklama za slatkiše s kanabisom u šarenim vrećicama. Policija je rekla da je najmanje šestero djece završilo u bolnici od čega je jedno imalo osam godina.

Photo by Pharma Hemp Complex on Unsplash

Engleska policija izvještava da je trećina osoba uhićenih u vezi sa slatkišima s marihuanom mlađe od 18 godina. Ovi se slatkiši često prodaju uz ozbiljnije droge poput heroina i kokaina. Dileri prilično otvoreno promoviraju svoje aktivnosti na pet najpopularnijih društvenih mreža u Britaniji – Facebooku, Instagramu, TikToku, Twitteru i Snapchatu. Osim toga, koriste platforme Whatsapp i Telegram, a ova posljednja se pokazala najpopularnijom.

I dok neki proizvodi sadrže CBD, spoj koji se nalazi u kanabisu i koji se može kupiti diljem Britanije pa i u hrvatskim ljekarnama, slatkiši su ilegalni i najčešće sadrže visoki postotak THC-a, psihoaktivne tvari iz indijske konoplje.

Sky News piše da je velik dio proizvoda uvezen iz Kalifornije gdje su na snazi drugačiji zakoni.

SWNS / SWNS / Profimedia

Za naručivanje veće količine dileri navodno nude popuste. Jednostavnom pretragom na Telegramu upišete li “gummies” (gumeni bomboni), dobit ćete niz grupa u kojima se mogu dobiti slatkiši s kanabisom već od pet funti.

Policiji diljem Velike Britanije ovi slatkiši stvaraju velike probleme. U razgovoru za Sky News otkrivaju da mlađi od 18 oba spola konzumiraju opasne slatkiše, uglavnom srednjoškolci. Trećina uhićenih vezanih uz taj prekršaj na istoku Engleske mlađe je od 18.

Inspektor Rob Burns upozorava da su slatkiši s kanabisom ilegalni i imaju nuspojave poput gubitka svijesti:

“Činjenica da su pakirani poput gumenih bombona i slatkiša sugerira da ciljaju djecu, ali i da mogu pasti u krive ruke. Znamo i da će dileri koristeći razne taktike pokušati namamiti ranjive mlade ljude, a reklamiraju se na društvenim mrežama, također da dođu do što većeg broja mladih.”

Ističe da svatko tko dođe u doticaj s ovim proizvodima, odmah kontaktira lokalnu policiju.

Društvene mreže u svojim odgovorima na pitanja o prodaji ilegalnih supstanci na njihovim platformama, odgovaraju da imaju strogu politiku prema tome i da brani svaka reklama ili prodaja bilo kakve droge, uključujući i THC. Ističu da aktivno prate sve takve aktivnosti i trude se suzbiti ih.

Meta, u čijem su vlasništvu Instagram, Facebook i Whatsapp, kaže da su uklonili 98% ovakvog sadržaja u posljednja tri mjeseca i da surađuju s policijom kako bi bili učinkovitiji.

Photo by Margo Amala on Unsplash

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar