Njemačka policija uhitila četiri osobe zbog plana napada na sinagogu

Svijet 16. ruj 202117:58
Odd ANDERSEN / AFP, Ilustracija

Tko planira terorističke napade bit će izbačen iz Njemačke, rekao je premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije i kandidat za kancelara na izborima 23. rujna pošto su ranije u četvrtak četiri osobe uhićene zbog prijetnje napadom na sinagogu u toj državi.

Plan napada na sinagogu u Hagenu imao je vro vjerojatno “islamističke motive”, rekao je Laschet u Bremenu tijekom događaja u sklopu izborne kampanje, prenose agencije dpa i AFP.

Ranije u četvrtak ministar unutrašnjih poslova savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul rekao je da su vlasti primile “vrlo ozbiljnu i konkretnu dojavu” da bi se u gradu Hagenu mogao dogoditi napad na sinagogu tijekom židovskog praznika Jom Kipura te je i on govori o islamističkim motivima.

“Tkogod se želi integrirati ovdje, treba se integrirati, naučiti njemački, pronaći posao – i može ostati. No bilo tko tko planira teroristički napad mora biti izbačen iz zemlje”, rekao je Laschet tijekom događaja u sklopu izborne kampanje u Donjoj Saskoj.

“Trenutno pokušavamo otkriti koliko je ozbiljan bio ovaj napad”, rekao je Laschet, povezavši incident s antisemitskim napadom na sinagogu u Halleu 2019. godine.

Policija je pooštrila osiguranje oko zgrade u srijedu navečer te je tražila bombe, no nije pronašla ništa opasno, rekao je na konferenciji za medije Reul, javlja Reuters.

Sinagoga je otkazala proslavu Jom Kipura, kad židovski vjernici drže noćno bdjenje.

U dojavi su bili detalji vremena napada, a policija je u Hagenu uhitila četiri osobe u sklopu istrage prijetnje te su pretražene različite zgrade, rekao je Reul.

Jedan od uhićenih je šesnaestgodišnjak iz Hagena sirijskih korijena koji je napad najavio preko zatvorene islamističke platforme za komuniciranje na internetu, koju je pratila strana obavještajna služba koja je nakon toga obavijestila njemačke vlasti.

U Njemačkoj, i dalje obilježenom iskustvom holokausta, proteklih godina je poraslo antisemitsko nasilje, koje uglavnom provodi krajnja desnica.

Godine 2019., ultradesni ekstremisti izveli su oružani napad na sinagogu u Halleu, gradu na istoku zemlje, usmrtivši dva prolaznika. Tada, policija je kritizirana zbog sporosti dolaska na mjesto zločina, iako su naposljetku uhitili napadača koji sada služi doživotnu kaznu za ubojstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.