Njemačka reagirala na odluku Kijeva da ne žele primiti njihova predsjednika

Svijet 13. tra 202211:14 1 komentar
ilustracija: PETRAS MALUKAS / AFP

Njemački politički vrh je u srijedu s čuđenjem i nerazumijevanjem reagirao na odbijanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da u posjet primi njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

„Njemački predsjednik se jasno i definitivno postavio na stranu Ukrajine. Njemačka je spadala i još uvijek se nalazi među najodlučnijim podržavateljima Ukrajine i ta činjenica je tijesno povezana i s dugogodišnjim aktivnostima njemačkog predsjednika“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

“To je više nego neprimjereno”

Vanjskopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Nils Schmid izrazio je nezadovoljstvo odlukom Kijeva.

“To je više nego neprimjereno: mi smo prijateljske zemlje i posjet njemačkog predsjednika zajedno s ostalim predsjednicama je trebao biti pozitivan signal”, rekao je Schmid i dodao kako odluka Kijeva u Njemačkoj “nailazi na potpuno nerazumijevanje”.

Steinmeier je zajedno s predsjednicima Poljske, Estonije, Litve i Latvije trebao posjetiti Kijev no ukrajinska vlada je odbacila namjeru Steinmeiera te umjesto toga izričito pozvala njemačkog kancelara Olafa Scholza s kojim bi se konkretno razgovaralo o daljnjoj, prije svega vojnoj, pomoći Njemačke Ukrajini.

Odd ANDERSEN / AFP, Ilustracija

“Ovako suprotstavljati njemačkog kancelara i njemačkog predsjednika to je u potpunosti neprimjereno”, rekao je Schmid i dodao kako “ne vidi razloga” da Scholz “samo tako” otputuje u Kijev.

Potpredsjednik Bundestaga i čelnik vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki se također izjasnio protiv Scholzovog odlaska u Kijev nakon proglašavanja Steinmeiera nepoželjnim gostom.

vezana vijest

“Meni je potpuno nezamislivo da kancelar jedne vlade u kojoj se nalazi i FDP odlazi u neku zemlju koja je najvišeg političkog predstavnika naše zemlje proglasila nepoželjnom osobom”, rekao je Kubicki.

Reakciju Kijeva je žestoko kritizirao i najveći oporbeni zastupnički klub Unije CDU/CSU.

Vanjskopolitički glasnogovornik Unijinog zastupničkog kluba Juergen Hard je rekao kako se radi o “teškom teretu po odnose Njemačke i Ukrajine”. On je od njemačkog kancelara zatražio da još danas telefonira s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Ukrajina Steinmeiera optuživala za popustljivu politiku prema Moskvi

Ukrajina je u nekoliko navrata Steinmeiera optuživala da je kao nekadašnji ministar vanjskih poslova i jedan od čelnika SPD-a zaslužan za popustljivu i preblagu politiku Berlina naspram Moskve.

Steinmeier je prije nekoliko dana priznao da je u izgradnji odnosa Njemačke i Rusije “u prošlosti počinio greške” te se za to i ispričao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare