Njemačka: Suđenje sirijskom liječniku zbog mučenja zatvorenika

Svijet 19. sij 202211:16
sud, presuda, suđenje, čekić
Pixabay / Ilustracija

U Frankfurtu na Majni u srijedu je započeo proces protiv sirijskog liječnika za zločin protiv čovječnosti pod optužbom da je u vojnoj bolnici i zatvoru u sirijskom gradu Homsu mučio i zlostavljao zatvorenike.

Optužnica 36-godišnjeg osumnjičenika Alau M. tereti da je kao liječnik u vojnoj bolnici i zatvoru u Homsu u razdoblju od 2011. do 2012. mučio i fizički zlostavljao „najmanje 18“ zarobljenika te da je jednog zarobljenika svjesno usmrtio injekcijom.

Nadalje ga se tereti da je na ljeto 2011. alkoholom prelio spolovilo jednog 14-godišnjaka te ga potom zapalio.

Prema optužnici, u jednom od slučajeva liječnika je izvodio operaciju korekcije prijeloma kosti bez potrebne anastezije.

Kod svih žrtava se radi o protivnicima režima Bašara el Asada.

Ovo je drugi proces u Njemačkoj protiv osoba koje su kao aktivni pomagači sirijskog diktatora Asada sudjelovali u ubijanju i mučenju zatvorenika.

Prošlog tjedna je jedan bivši pripadnik sirijske tajne službe u Koblenzu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Njemački sud pritom se koristio zakonima o univerzalnoj jurisdikciji što omogućava da se procesi protiv osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti vode bilo gdje u svijetu.

Alaa M. je 2015. u jeku izbjegličke krize došao u Njemačku, gdje je do uhićenja u lipnju 2020. radio kao ortoped u jednoj bolnici u blizini Frankfurta.

Sirijski odvjetnik Anwar al-Bunni, koji je na čelu skupine za ljudska prava u Berlinu koja je pomogla u podizanju slučaja protiv Alae M., rekao je da će suđenje dati više dokaza da je sirijska vlada poticala mučenje kako bi se prevladao ustanak protiv Assada.

“Nadamo se da će dobiti doživotnu kaznu zatvora”, rekao je al-Bunni, dodajući kako očekuje da će sud donijeti presudu do kraja ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar