Njemačka u pogon vraća već ugasle elektrane na ugljen

Svijet 01. kol 202210:30 1 komentar
Unsplash/Ilustracija

U Njemačkoj se u sklopu mjera štednje plina u pogon ponovno pušta prva već ugašena termoelektrana na ugljen, javlja u ponedjeljak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu.

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je elektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom srpnja donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugljen i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stupnja neovisnosti od plina iz Rusije.

Elektrana Mehrum je prekinula s radom u prosincu prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može započeti „u svakom trenutku“.

Cilj vraćanja elektrana na ugljen je smanjenje potrošnje plina. Ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) smatra da se plin umjesto za proizvodnju struje mora štedjeti za potrebe kućanstva i industrije u nadolazećoj zimi. „Mi ne smijemo dopustiti da se plinska kriza pretvori u krizu opskrbe električnom energijom“, rekao je Lindner tijekom vikenda. Lindner kao i demokršćanska oporba, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći plina „gdje god je to moguće“.

Posljednja vlada je 2018. u sklopu dugoročne borbe protiv klimatskih promjena donijela odluku o potpunom odustajanju od ugljena kao izvora energije do najkasnije 2038.

I kompanije koje upravljaju ostalim elektranama na ugljen su najavile puštanje u pogon svojih postrojenja.

Prema procjenama analitičara, energetskim kompanijama se isplati ponovno uključenje elektrana zbog visoke cijene električne energije i dovoljne količine ugljena na globalnom tržištu.

U sklopu istog političkog programa donesena je i odluka o gašenju nuklearnih elektrana.

Posljednje tri nuklearne elektrane koje su još u pogonu bi s radom trebale prestati do kraja godine, ali se trenutno vode intenzivne rasprave da se njihov rad produlji do sljedeće godine.

Oporba traži da se, dok ne popusti pritisak s opskrbom plina, u pogon vrate i tri nuklearne elektrane koje su ugašene prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare