Njemačka vlada odobrila pomoć za poplave od 30 milijardi eura

Svijet 18. kol 202113:50
nizozemska poplava poplave
Sem van der Wal / ANP / AFP

Njemačka vlada odobrila je u srijedu 30 milijardi eura pomoći stradalima u katastrofalnim poplavama koje su u srpnju odnijele najmanje 180 života i izazvale golema razaranja.

Fond, koji će financirati središnja i pokrajinske vlade, prvenstveno se odnosi na najteže pogođene zapadne zemlje Porajnje Falačku i Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

“Brzo otklanjanje štete i obnova infrastrukture imaju apsolutni prioritet. To je ogroman poduhvat s obzirom na stupanj uništenja u područjima pogođenim poplavama i jakim kišama“, rekao je ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz nakon sjednice vlade.

Ove godine bi se iz fonda trebalo isplatiti 16 milijardi eura. Savez njemačkih osiguravatelja objavio je u srijedu kako je osiguranicima već isplaćeno 700 milijuna eura, a ukupan iznos za pokrivanje šteta procijenjuje na oko pet milijardi eura.

Razorne poplave koje su 14. i 15. srpnja pogodile zapad Njemačke odnijele su najmanje 180 života.

Njemačka savezna vlada i čelnici 16 pokrajina složili su se ranije ovoga mjeseca oko osnivanja fonda za obnovu u vrijednosti od 30 milijardi eura.

Najvažnije je da pomoć ugroženima stigne što prije i da se pritom izbjegne birokratiziranje, rekao je tada premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije i demokršćanski kancelarski kandidat Armin Laschet.

CDU se našao na meti kritike zbog načina upravljanja katastrofalnom poplavom, a Laschet se ispričao zbog smijanja tijekom posjete gradiću pogođenom poplavom, gaf koji ga je stajao pada potpore među biračima dva mjeseca uoči saveznih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.