Njemačke rimokatoličke župe na misama blagoslovile homoseksualne parove

Svijet 12. svi 202207:26 0 komentara
Photo by Raphael Renter on Unsplash

Više od stotinu rimokatoličkih župa u Njemačkoj ovog je tjedna održalo bogoslužja tijekom kojih su blagoslovljeni homoseksualni parovi, unatoč tomu što je riječ o praksi koju službeni Vatikan ne odobrava, kao ni većina njemačkih biskupa.

Bogoslužja za osobe koje nisu heteroseksualne ili one čiji se rodni identitet razlikuje od spola koji su imali pri rođenju, dio su niza povijesnih reformi unutar crkve u Njemačkoj koja se našla na udaru Rima zbog svoje progresivne prirode.

Rainer Teuber, odgojitelj iz Essena i član LGBTQ inicijativa #OutInChurch i #liebegewinnt (“ljubav pobjeđuje”) za dpa je rekao da se veseli “proslavi svoje veze u sklopu naše župe, s članovima obitelji i u krugu prijatelja.” “Osmjeli li se osam ili devet biskupa iz Njemačke i blagoslovi queer parove, ne vjerujem da će biti toliko kritika iz Rima”, rekao je aktivist.

Teuber i njegov suprug Karl-Heinz Armeloh vjeruju u promjenu Crkve iznutra, ali istodobno žele i da Crkva prizna pogreške počinjene u prošlosti. “Nitko mi nikada dosad nije prišao i rekao: Ovo je stvarno bilo s****e, pogriješili smo,” rekao je.

Poziv na blagoslov queer parova širom Njemačke uslijedio je kao reakcija na dekret što ga je Vatikan izdao 15. ožujka. Njime se naglašava crkvena zabrana koju bi trebali ispoštovati svi oni svećenici koji se zalažu za Božji blagoslov za homoseksualne parove, jer u dekretu stoji da “Bog ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh”.

Skupina od 16 njemačkih svećenika i volontera organizirala je potpisivanje peticije koja je u svega nekoliko dana prikupila više od 2000 potpisa.

Ohrabreni odazivom, odlučili su poduzeti korak dalje i proglasiti 10. svibnja – datum odabran zbog povezanosti s Noom, s kojim je Bog u Bibliji sklopio savez poslavši mu u zalog dugu, simbol koji je usvojila i L.G.B.T.Q. zajednica – danom održavanja ceremonije blagoslova svih parova, a posebno onih koji žive u istospolnim zajednicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!