Njemački franjevci za provincijala izabrali svećenika koji je homoseksualac

Svijet 16. lip 202211:06 > 11:12 0 komentara
Pixabay

Tristotinjak članova Franjevačke provincije Svete Elizabete u Njemačkoj provincijala oca Markusa Fuhrmanna koji se prije nekoliko tjedana u javnosti deklarirao kao homoseksualac, piše CNA.

U razgovoru za službenu internetsku stranicu nadbiskupije Munchen i Freising MK-Online, Fuhrmann je izjavio kako “on kao homoseksualac želi pokazati kako i on može biti dio Crkve” te da “u Crkvi ima previše licemjerja”, piše CNA.

Osim toga, novi franjevački provincijal je izjavio kako „osobno podržava napore Sinodalnog puta, zalaže se za kritičko promišljanje celibata u svećeničkom načinu života te za ređenje žena”. Upitan da komentira činjenicu da su njegova braća franjevci za vrijeme izbora znali za njegovu homoseksualnost, novi provincijal je izjavio kako mu je drago “da je to braći vrlo pozitivno”. Dodao je: “Primam puno ohrabrenja i možda se ta iskra uvažavanja može proširiti na druga područja Crkve. Mislim da je to dobro”.

Fuhrmann je rođen 9. kolovoza 1971. u Hannoveru, glavnom gradu Donje Saske. Prve zavjete je položio 1998. godine, a vječne 2003. godine Za svećenika je zaređen 7. svibnja 2005. godine. U Kölnu, koji se nalazi na području provincije Svete Elizabete, služio je siromašnima, a prije izbora služio je kao provincijski vikar.

Što se tiče njegovog budućeg rada, novi franjevački provincijal u Njemačkoj rekao je za MK-Online da je “velika promjena neminovna” te da “on tu promjenu želi i mora oblikovati zajedno s braćom”.

U Katekizmu Katoličke crkve u poglavlju “Čistoća i homoseksualnost” piše:

2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje,103 Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni’.

104 Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

2358 Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne težnje. Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.

2359 Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu, prenosi Bitno.net.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!