Njemački kršćanski demokrati uvjerljivo dobili izbore za pokrajinski parlament

Svijet 06. lip 202119:42
Izvor: Tobias Schwarz / AFP

Prema prvim izlaznim anketama Kršćansko-demokratska unija (CDU) iznenađujuće uvjerljivo je u nedjelju pobijedila na izborima za parlament savezne pokrajine Saska-Anhalt.

Prema podacima javnih servisa ARD i ZDF, CDU je osvojio 35 do 36 posto glasova što je više od pet posto bolji rezultat nego na izborima prije pet godina.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) za koju se očekivalo da bi CDU-u mogla ugroziti prvo mjesto u Saskoj-Anhaltu, osvojila je 22 do 23 posto, što je nešto slabije nego na posljednjim izborima.

Gubitke od oko 2 posto pretrpjela je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) koja sa Zelenima i CDU-om u Saskoj Anhaltu tvori koaliciju. SPD bi mogao računati s oko 8,5 posto glasova. Stranka Zeleni je s 6,5 posto poboljšala svoj rezultat od prije pet godina.

Najveće gubitke, od preko pet posto, pretrpjela je stranka Ljevica koja je, prema prognozama, osvojila 11 posto.

Liberalno-demokratskoj stranci (FDP) je ponovno uspjelo prijeći izborni prag i sa 6,5 posto ući u parlament u Magdeburgu.

Premijer Saske-Anhalta i predstavnik CDU-a Reiner Haseloff se zahvalio biračima na podršci i najavio koalicijske pregovore pri čemu se računa s nastavkom dosadašnje koalicije demokršćana, socijaldemokrata i zelenih.

Uspjeh CDU-a u Saskoj-Anhaltu, usprkos činjenici da se s nešto preko dva milijuna stanovnika radi o jednoj od manjih saveznih pokrajina, mogao bi demokršćanskoj Uniji CDU/CSU na saveznoj razini dati dodatni polet tri mjeseca uoči izbora za savezni parlament Bundestag.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar