Njemački obavještajci: Ruski hakeri su u našim mrežama

Svijet 28. srp 202215:34
kompjuter, laptop, haker, hakerisanje, program, internet
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Njemačke vlasti već godinama upozoravaju da postoji hakerska grupa koja špijunira strujnu mrežu. Istražiteljima je sada, kako javlja ARD, uspjelo identificirati jednog osumnjičenog. Trag vodi do ruske tajne službe FSB.

Bila je to špijunska operacija velikih razmjera. Više od 150 poduzeća u Njemačkoj je trebalo biti hakirano – i to prije svega ona koja spadaju u tzv. kritičnu infrastrukturu. Hakeri su namjeravali istražiti opskrbu strujom i vodom. Prema informacijama javnih servisa BR i WDR, pokrajinskom uredu za borbu protiv kriminala u Baden Württembergu je nakon višegodišnje istrage pošlo za rukom identificirati jednog osumnjičenog, piše Deutsche Welle.

Pavel A. je, kako oni tvrde, član hakerske skupine koja, kako pretpostavlja Ministarstvo pravosuđa SAD, radi za rusku tajnu službu FSB, točnije za odjel „Centar 16″ sa sjedištem u Moskvi. Prema optužnici Ministarstva pravosuđa SAD, hakeri su htjeli omogućiti ruskoj vladi da „kada to bude trebalo, onesposobe ili oštete” važna postrojenja za proizvodnju struje.

„Preko eksterne firme”

Pavel A. je osumnjičen da je u ljeto 2017. „upao” u mrežu firme Net-Com BV. Više od četiri godine kasnije, u rujnu 2021, glavni državni tužitelj u Karlsruheu izdao je nalog za uhićenjem – koji još uvijek nije javan.

Net-Com BV je dio energetskog koncerna EnBW i brine se o postavljanju mreže staklenih vlakana kao i o prenošenju važnih internih podataka o opskrbi strujom preko posebno osigurane mreže.

Na novinarski upit, EnBW je priopćio da su hakeri prodrli u sustav jedne eksterne firme koja radi za njih „i tako kompromitirali njezinu infrastrukturu”. Tako su oni preko tog sustava došli do mogućnosti da utječu i na menadžment javne telekomunikacijske mreže firme Net-Com BV.

Kompromitirajući dokument

EnBW dalje tvrdi da njegov sustav upravljanja strujnom i plinskom mrežom ni u jednom trenutku nije bio pogođen, „jer se on nalazi u odvojenoj i posebno osiguranoj mreži“. Osim toga, otkako je izvršen napad, Net-Com BV se redovito podvrgava kontroli neovisnih instanci. „Kibernetičke obrambene sposobnosti EnBW su pojačane“.

Javni servisi BR i WDR prenose i da su hakeri svojevremeno napali i energetski koncern „e.on“. Tako su oni napisali dokument pod naslovom „Procjena dugoročnih potreba za investiranjem u decentralizirane strujne mreže e.ona”. Kada neki korisnik otvori taj dokument, dolazi do pokušaja da se podaci s kojima se prijavljuje pošalju na server koji kontroliraju hakeri. Tim bi oni dobili mogućnost da se prijavljuju i na druge naloge tog korisnika, na primer, njegovi elektronski poštanski sandučić.

Još jedna ruska tajna služba?

Od izbijanja ruskog rata protiv Ukrajine, njemački organi sigurnosti upozoravaju na opasnost od ruskih napada na strujnu mrežu. Tako je Wolfgang Wien, potpredsjednik obavještajne službe BND, na jednoj konferenciji krajem lipnja rekao: „Moramo biti svjesni: Rusija je u našim mrežama”.‘

Javni servis ARD piše da su hakeri u Ukrajini u prosincu 2015. izveli veliki napad na električnu mrežu. Više IT-sustava „je inficirano štetnim softverom po imenu Black Energy i – isključeno. Pogođeno je više od 200.000 ljudi, a struje nije bilo i do šest sati. Odgovornom za napad je proglašena grupa Sandworm za koju europski organi sigurnosti smatraju da pripada jednoj drugoj ruskoj tajnoj službi – GRU”, piše Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar