Njemački Zeleni i liberali kreću u koalicijske pregovore sa socijaldemokratima

Svijet 06. lis 202112:10 0 komentara
SPD, Njemačka, izbori
Odd ANDERSEN / AFP

Njemačka stranka Zeleni želi započeti pregovore sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i Liberalno-demokratskom strankom (FDP) oko formiranja koalicijske vlade, a svoj pristanak na pregovore o stvaranju tzv. semafor-koalicije potvrdio je i FDP, priopćeno je u srijedu.

“Došli smo do zaključka da je smisleno, posebice nakon zajedničkih pozicija koje su se iskristalizirale nakon početnih razgovora, nastaviti pregovore sa SPD-om i FDP-om”, rekla je dopredsjednica Zelenih Annalena Baerbock.

PROČITAJTE JOŠ

Svoj pristanak početku dubljih pregovora o koaliciji na čelu sa SPD-om i kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom odmah potom je dao i FDP.

“FDP će prihvatiti ponudu pregovora o koaliciji sa SPD-om i Zelenima”, rekao je član predsjedništva FDP-a Hans-Ulrich Ruelke nakon sastanka predsjedništva u srijedu ujutro.

Ruelke je međutim ostavio otvorenom mogućnost i za pregovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o sastavljanju tzv. Jamajka-koalicije s demokršćanima, Zelenima i liberalima.

“Današnja odluka o pregovorima s SPD-om i Zelenima ne znači da je ‘Jamajka’ isključena”, rekao je Ruelke.

Predsjednik FPD-a Christian Lindner kazao je u srijedu kako već sutra želi započeti razgovore.

Nakon parlamentarnih izbora 26. rujna SPD je s 25,7 posto glasova izišao kao pobjednik. Unija CDU/CSU je s 24,1 posto ostvarila najslabiji rezultat u povijesti. Zeleni su na trećem mjestu s 14,8 te FDP s 11,5 posto.

Zeleni i FDP su isprva odmah nakon izbora vodili međusobne pregovore o zajedničkim pozicijama i izgledima za stvaranje koalicije ili sa SPD-om ili s Unijom.

FDP je otvoreno podržavao ulazak u koaliciju s Unijom, ali nakon što su s povjerljivih razgovora predsjedništva liberala i demokršćana u javnost procurili detalji pregovora FDP je izrazio žestoku kritiku na račun stanja unutar Unije koja se nakon poraza na izborima nalazi u krizi.

Kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz najavio je prije kako je cilj njegove stranke formiranje vlade sa Zelenima i liberalima do kraja godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!