Njemački Zeleni popustili, pravo na azil namjerava se ispitivati izvan EU-a

Svijet 03. lip 202315:11 0 komentara
N1

Njemačka vladajuća stranka Zeleni popušta u otporu ideji provođenja ispitivanja zahtjeva za azilom na vanjskim granicama Europske unije, ali svoj pristanak uvjetuje izuzećem obitelji i maloljetnika od tog pravila, prenose njemački mediji u subotu.

“Ispitivanje prava na azil na granici je vrlo problematično jer zadire u prava podnositelja ali prijedlog Europske komisije je jedina realistična šansa da u Europskoj uniji s 27 članica u dogledno vrijeme dođemo do nekog ispravnog i humanog rješenja“, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) u razgovoru za medijsku kuću Funke.

Ona je rekla kako Njemačka u Bruxellesu “intenzivno pregovara“ kako bi se postiglo to da nitko u centrima za ispitivanje prava na azil na vanjskim granicama Europske unije ne čeka dulje od nekoliko tjedana.

“Isto tako moramo skrbiti za to da iz ovog procesa budu izuzete obitelji s malom djecom. Pravo na azil na smije biti ugroženo”, rekla je Baerbock.

Ona je izrazila nadu da će ne sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije u četvrtak doći do dogovora koji bi jamčio „standarde glede ljudskih prava“.

Prije toga se i ministrica obitelji Lisa Paus (Zeleni) također založila za to da se iz planirana prakse ispitivanja na vanjskim granicama izuzmu obitelji s malodobnom djecom i malodobnici bez pratnje.

“Kao ministrica obitelji i djece jako podržavam činjenicu da smo se unutar savezne vlade dogovorili oko toga da iz ove prakse izuzmemo maloljetnike“, rekla je Paus.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser se među prvima založila za postupak ispitivanja prava na azil na vanjskim granicama Europske unije i rekla kako oko tog pitanja postoji konsenzus unutar EU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.