Nova anketa: Biden gubi tlo i pokazuje alarmantne znakove

Svijet 02. ožu 202419:34 0 komentara
MANDEL NGAN / AFP

Američki predsjednik Joe Biden gubi tlo protiv svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa, koji je ispred njega u anketi koju je u subotu objavio list New York Times, te pokazuje "alarmantne znakove" za dio demokratskih birača.

Anketa je objavljena osam mjeseci prije izbora u studenom i četiri dana prije super utorka kada 15 saveznih država organizira paralelno republikanske i demokratske predizbore.

Gotovo je sigurno da će i Joe Biden i bivši šef države Donald Trump osvojiti nominaciju svojih stranaka.

Kada bi se birači danas morali izjasniti, 43 posto bi glasalo za Bidena , a 48 posto za Trumpa, pokazala je ta anketa koju su New York Times i Sveučilište Siena College realizirali na nacionalnoj razini.

Anketa otkriva “niz alarmantnih signala za predsjednika .unutar demokratskog biračkog tijela, posebno među ženama, crnim i latino biračima”, kao i u dijelu radništva, piše New York Times.

Samo jedan od četiri birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a “većina misli da ekonomija stoji loše”, dodaje list.

Unatoč brojnim pravnim neuspjesima, bivši predsjednik “osvojio je 97 posto glasova onih koji su rekli da su glasali za njega i prije četiri godine, a gotovo nitko od njegovih bivših pristaša nije rekao da želi glasati za Bidena.”

Suprotno tome, “Biden dobiva samo 83 posto svojih birača iz 2020., a 10 posto njih kaže da sada podržava Trumpa”, dodao je New York Times.

Uz ekonomiju, nelagodu unutar dijela demokratskog biračkog tijela izaziva i dob predsjednika Bidena (81), kao i njegova čvrsta potpora Izraelu koji ratuje u Gazi.

U studenom je New York Times objavio anketu godinu dana prije predsjedničkih izbora koja je pokazala da je Trump već ispred Bidena u pet od šest ključnih država, pri čemu aktualnom predsjedniku slabi potpora među mladima i manjinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!