Od ubojica do krijumčara: Putin za rat novači i zatvorenike i nudi im nagrade

Svijet 10. kol 202216:05 > 16:45 6 komentara
Ruska vojska, ruski vojnici, vojni konvoj, tenk, vojni kamion
STRINGER / AFP / ilustracija

Sve je više informacija da je Rusija počela novačiti zatvorenike za rat u Ukrajini. Prema zadnjim procjenama oko 75 tisuća ruskih vojnika je ubijeno ili ozlijeđeno od početka invazije.

Tijekom jednomjesečne istrage CNN je razgovarao sa zatvorenicima koji su uhvaćeni u najnoviju rusku strategiju novačenja. Zatvorenicima se, od ubojica do krijumčara droge, nude primamljive nagrade.

vezana vijest

Rusija će prihvatiti ubojice, ali ne silovatelje, pedofile, ekstremiste ili teroriste. Zatvorenicima se nudi amnestija ili pomilovanje za šest mjeseci. Kao i novčane nagrade, govori se o 100.000 rubalja (12.000 kuna) mjesečno ili 200.000 (24.000 kuna). “Sve su ponude drugačije”, ispričao je jedan zatvorenik za CNN.

Neidentificirane osobe, za koje se vjeruje da su dio privatne plaćeničke skupine, početkom srpnja došle su u zatvor. Oni koji su prihvatili ponudu bit će odvedeni na dvotjednu obuku u regiju Rostov u južnoj Rusiji. Osuđenik navodi da je 50 zatvorenika odabrano za novačenje, a prijavilo se njih 400.

Aktivisti za ljudska prava, koji rade u zatvorima, od početka srpnja zaprimaju jako puno izvještaja zabrinutih obitelji iz cijele Rusije.

“U posljednjih tri tjedna (u srpnju) krenuo je val regrutiranja ruskih zarobljenika, radi se o tisućama njih”, rekao je Vladimir Osečkin, voditelj Gulagu.net, grupe koja se bori za prava zatvorenika.

Dodao je da se u nekim slučajevima obećava isplata obiteljima zatvorenika od pet milijuna rubalja (602.000 kuna) ako oni poginu na fronti. No, nema jamstva da će, kako kaže, takve novčane naknade biti isplaćene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.