Nove sankcije EU-a: “Imamo politički dogovor”

Svijet 18. ožu 202422:52 0 komentara
AFP

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli su u ponedjeljak politički dogovor o sankcijama protiv izraelskih doseljenika koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali te o sankcijama protiv pripadnika islamističkog palestinskog pokreta Hamas.

Ministri su se također složili oko sankcija za osobe i organizacije koja su odgovorne za smrt ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

“Postignut je čvrst kompromis na radnoj razini i nadam se da ćemo nastaviti raditi dok se definitivno ne usvoje sankcije protiv nasilnih doseljenika, ali imamo politički dogovor”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Prvi put da su članice EU-a postigle konsenzus

To je prvi put da su članice EU-a postigle konsenzus o sankcioniranju nasilnih izraelskih doseljenika koji maltretiraju Palestince na  Zapadnoj obali.

Sankcije uključuju zabranu ulaska i zamrzavanje imovine u EU-u. Dogovorene su dodatne sankcije protiv Hamasa, rekao je Borrell ne iznoseći pojedinosti.

Borrell je rekao da su dogovorene i sankcije za odgovorne za smrt Navaljnog.

“Dogovorili smo sankcije za one koji su odgovorni za ubojstvo Alekseja Navaljnog, za 30 pojedinaca i pravnih osoba”, rekao je Borrell.

Na sastanku je bilo riječi o korištenju profita od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini.

Snažna potpora

“Mislim da postoji snažna potpora da se ti prihodi koriste za potporu Ukrajini, iako ima zemalja koje žele razjasniti još neke pojedinosti”, rekao je Borrell, dodajući kako je sada potreban konkretan prijedlog o kojem bi se razgovaralo i donijelo odluku.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matošić rekao je da postoji visoka suglasnost oko donošenja 14. paketa sankcija protiv Rusije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!