“Novi predsjednik CDU-a poštuje Plenkovića i slijedi politiku Angele Merkel”

Svijet 16. sij 202119:51
srećko matić
Izvor: N1

Iz Düsseldorfa se za Dnevnik N1 javio novinar Deutsche Wellea Srećko Matić koji je komentirao novoizabranog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Njemačkoj, Armina Lascheta, te što taj izbor znači za Hrvatsku.

“CDU se nada da će sad imati više uspjeha. Prvi pokušaj je bio fijasko za CDU i Angelu Merkel. Njezina ideja je bila razdvajanje šefice stranke i kancelarke, no to nije uspjelo. Dobar dio Nijemaca smatra Merkel najboljom i najuspješnijom političarkom”, rekao je Srećko Matić i dodao:

VEZANA VIJEST

Armin Laschet je izabran, no za njega slijedi težak period – rješavanje posljedica pandemije, mora udjediniti stranku, mora programski obnoviti CDU, pripremiti ih za savezne izbore i veliki izazov – pronaći kancelarskog kandidata Unije. On je ovom pobjedom stekao određene bodove, ali to ne znači automatski da će biti kandidat za kancelara.”

Matić objašnjava da je Laschet političar koji želi integrirati, a ne polarizirati. To je bila njegova glavna misao u cijeloj karijeri koja je počela 90-tih:

“Bio je u EU parlamentu. Sad je premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. On je političar blizak Merkel. Slijedio je njezinu politiku i kad je bila meta najvećih kritika. Uvjereni je europejac te podržava integraciju doseljenika, podržao je projekt Angele Merkel Sjeverni tok 2 s Rusijom.”

VEZANA VIJEST

Novi predsjednik najveće njemačke stranke već je imao susrete s hrvatskim predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem što, kaže Matić, može biti samo dobro za Hrvatsku:

“Prije dvije godine je tu primio Plenkovića, ostvaren je prvi kontakt. Proteklih dana u njegovom uredu bio je hrvatski veleposlanik iz Berlina Gordan Bakota koji je pokušao intenzivirati suradnju. Premijer je na prijedlog Armina Lascheta dobio nagradu koja u Njemačkoj nema neku težinu, no važne su te ostvarene veze. Laschet cijeni Plenkovića i obrnuto. Nije loše poznavati možda budućeg njemačkog kancelara.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar