Novinari New York Timesa 50 sati gledali ruske televizije. Evo što su zaključili

Svijet 07. svi 202217:13
Izvor: Handout / Russian Defence Ministry / AFP

Pred očima zapadne publike ruska invazija na Ukrajinu odvijala se kao niz brutalnih napada isprekidanih strateškim pogreškama. Ali na ruskoj televiziji, ti isti događaji prikazani su kao pozitivni, tumačenje potpomognuto brzom zbrkom mišljenja i laži.

Velik dio ruskih medija čvrsto je pod kontrolom Kremlja, a državna televizija radi kao glasnogovornik vlade. Kritičko izvještavanje o ratu je kriminalizirano, a zamršeni i ponekad kontradiktorni narativi ruske televizije o ratu nemaju samo namjeru uvjeriti gledatelje da je njihova verzija događaja istinita. Jednako tako često cilj je zbuniti gledatelje i posijati nepovjerenje kako publika ne bi bila sigurna u što vjerovati.

New York Times pregledao je više od 50 sati televizijskih snimaka kako bi pokazao kako se rat predstavlja Rusima putem tamošnjih medija. Pritom su novinari NYT-a izdvojili najeklatantnije slučajeve manipulacija, prenosi Jutarnji list.

14. travnja

Rusija se suočila sa značajnim gubitkom kad je njezina vodeća raketna krstarica Moskva potonula nakon što je bila oštećena sredinom travnja. Ukrajinski dužnosnici rekli su da je brod pogođen dvjema protubrodskim raketama Neptun. New York Times je ovaj tjedan izvijestio da su Sjedinjene Države pružile obavještajne podatke koji su pomogli Ukrajini da locira i udari brod. Nezavisni ruski mediji sa sjedištem izvan zemlje izvijestili su da je oko 40 muškaraca poginulo, a još 100 ih je ozlijeđeno.

Međutim, u medijima pod kontrolom ruske države vijesti su umanjile značaj ukrajinskog strateškog napada s narativom koji se s vremenom promijenio. Isprva je rusko Ministarstvo obrane reklo da je brod oštećen nakon što je požar na brodu detonirao streljivo. Brod je tegljen natrag na obalu, a posada je sigurno evakuirana, nastavlja se u izvješću, da bi ruski mediji kasnije izvijestili da je brod potonuo dok su ga teglili tijekom oluje. U segmentu je također prikazana postrojba zdravih ruskih vojnika, opisujući ih kao posadu Moskve, žive i zdrave.

Za Kremlj, gubitak doprinosi rastućim izazovima u prenošenju pozitivnog dojma rata kod kuće. Dok su ruski mediji u više navrata odbacivali ili umanjili važnost ukrajinskih civilnih žrtava, ruske vlastite žrtve – i ožalošćene obitelji koje su ostale nakon njih – Kremlju je teže ignorirati. Rusija je prvi put u ožujku priznala ukupan broj mrtvih, dajući do znanja ruskim gledateljima da će rat uključivati i domaće gubitke. Ali čak su i ta izvješća podcijenila ruske žrtve, prema američkim stručnjacima. Iako je teško dobiti točne brojke o žrtvama tijekom rata, zapadne obavještajne agencije procjenjuju da bi ruski vojni gubici mogli iznositi čak 10.000 ubijenih i 30.000 ranjenih.

2. travnja – Masakr u Buči

Dok su se ruske snage povlačile iz regije oko Kijeva, kružile su grafičke fotografije koje prikazuju tijela mrtvih civila kako leže na ulicama. U Buči, predgrađu Kijeva, neki civili su pronađeni vezanih ruku ili s ranama od vatrenog oružja na glavi. Fotografije su potaknule ponovne pozive za podizanje optužbi za ratne zločine protiv Rusije.

Ali na ruskoj televiziji otkriće je umjesto toga prikazano kao obmana, s televizijskim voditeljima koji su analizirali fotografije i videa u potrazi za znakovima lažiranja. Na jednoj snimci ruski novinari su primijetili da je odjeća na nekim mrtvim civilima bila previše čista da bi danima bila na ulicama, što implicira da nisu mogli biti ubijeni tijekom ruske okupacije. U priopćenju Ministarstva obrane, emitiranom u noćnoj emisiji “Vremya”, navodi se da na tijelima nema znakova raspadanja i da se krv u ranama nije zgrušala. “Sve je to nepobitni dokaz da su fotografije i videosnimke iz Buče još jedna inscenacija režima u Kijevu za dobrobit zapadnih masovnih medija”, stoji u priopćenju ministarstva.

Nezamućene fotografije koje su objavili zapadni mediji, međutim, pokazuju da tijela imaju jasne znakove raspadanja.

Drugo izvješće vijesti pokazalo je da se na snimci iz Buče vide neka tijela koja se kreću, što je navedeno kao dokaz da su mrtva tijela montirana. Jedan isječak pokazao je tijelo u retrovizoru koje se činilo da se pomaknulo nakon što je automobil prošao. No nekoliko fotografija koje su na tlu snimili zapadni fotografi pokazuju da tijela u tom području imaju jasne znakove raspadanja. Činilo se da je dojam kretanja uzrokovan izobličenjem u zrcalu, a vidjelo se kako to utječe i na zgrade koje okružuju tijelo.

Tvrdnja da su tijela na ulicama bila dio inscenacije kasnije se sukobila s potpuno drugačijim narativom koji je gurnula ruska televizija: da su civili doista ubijeni, ali da su ih ubili ukrajinski vojnici. Kako bi to potvrdila, ruska državna postaja Channel 1 predstavila je zamršenu alternativnu vremensku liniju, odabravši snimke koji potkrepljuju tvrdnju da nitko nije ubijen do nekoliko dana nakon što su ruske trupe pobjegle iz regije.

Alternativna vremenska linija Rusije

30. ožujka

Ruske trupe napuštaju Buču.

31. ožujka

Gradonačelnik Buče se vraća i daje adresu, ali ne spominje mrtva tijela.

1. travnja

Ukrajinski vojnici stižu, ali, opet, nema tijela.

Od 31. ožujka do 2. travnja

Ukrajinske neonacističke brigade navodno ubijaju svakoga tko ne nosi proukrajinsku plavu vrpcu.

2. travnja

Na ulicama Buče pojavljuju se mrtva tijela.

Istraživači dezinformacija kažu da ovakvi raspršeni narativi mogu preplaviti gledatelje, sijući sumnje čak i ako publiku ne uvjeri neka posebna tvrdnja.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar