NY Times: Rusi su tijekom upada partizana zaplijenili američka oklopna vozila

Rat u Ukrajini 24. svi 202307:12 0 komentara
Olga MALTSEVA / AFP / Ilustracija

Objavljene slike i videozapisi sugeriraju kako su proukrajinski borci koristili najmanje tri oklopna vozila američke proizvodnje tijekom upada u Rusiju, piše New York Times. Nejasno je kako su proukrajinske jedinice, koje se uglavnom sastoje od Rusa orijentiranih protiv Putina, došle u posjed navedenih vozila.

Radi se o vozilima koja su poznata kao MRAP te su otporna na mine i služe za zaštitu od zasjeda. New York Times navodi kako dodatni vizualni dokazi sugeriraju da su ruske snage zarobile najmanje dva vozila. Proruski Telegram kanali su nekoliko sati nakon upada partizana počeli objavljivati fotografije tih vozila.

MRAP-ovi su izvorno napravljeni za američke snage u Iraku i Afganistanu, a Sjedinjene Države su poslale nekoliko stotina takvih vozila ukrajinskoj vojsci. Čini se da su partizani u upadu koristili model International MaxxPros, koji se često pojavljuje na snimkama s bojišnice.

Dok su brojne zemlje kupile i koristile vozila, Sjedinjene Države su jedina zemlja za koju se zna da ih je posebno poslala u Ukrajinu. Na jednoj od objavljenih fotografija zaplijenjenog MRAP-a, ruski vojnik stoji pokraj vozila s jasnom bijelom oznakom – strelicom usmjerenom prema gore, prenosi Index.

Vozilo s točno ovom oznakom viđeno je na snimkama napadačkih snaga oko osam kilometara od granice samo nekoliko sati prije njihova prodora u Rusiju.

Fotografija drugog vozila koje je očito zaplijenila Rusija, sadržavala je detalje – bijele plus znakove – prisutne na mnogim drugim vozilima koja su se pojavila na objavljenim fotografijama upada. Treći MaxxPro sa sličnim oznakama pojavljuje se u kratkom videu koji prikazuje partizana u selu Glotovo, oko pet kilometara u ruskom teritoriju.

U SAD-u skeptični

Američki dužnosnik rekao je kako je vlada vidjela izvješća na društvenim mrežama koja govore da su vozila korištena u upadu i provjerava njihovu istinitost. “Reći ću da smo u ovom trenutku skeptični u pogledu istinitosti ovih izvješća”, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Ponovio je da Sjedinjene Države nisu “poticale niti omogućile napade unutar Rusije”. “Ali kao što smo također rekli… na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat”, dodao je. Korištenje američke vojne opreme na ruskom tlu moglo bi zaoštriti odnose između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Amerikanci su Ukrajini dali desetke milijardi dolara vojne pomoći, a jedan od uvjeta je da se pomoć ne koristi za napade na ruskom teritoriju. Fotografije i videozapisi pokazuju desetke proukrajinskih boraca koji koriste američka vozila za prelazak granice. Uključenost ukrajinske vojske u operaciju još uvijek nije jasna.

Iako je tijekom 15-mjesečnog rata bilo napada preko ove granice, napad u ponedjeljak bio je jedinstven po svojoj drskosti i trajanju. Dvije postrojbe koje su preuzele odgovornost za upad su Legija slobodne Rusije i Ruski dobrovoljački korpus.

Rusija je članove jurišnih snaga opisala kao ukrajinske militante i sabotere, dok je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar poručila da se radi o “ruskim patriotima” koji sudjeluju u “unutarnjoj ruskoj krizi”. Legija Slobodne Rusije dio je postrojbe koju nadziru ukrajinski časnici, ali je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak rekao da Ukrajina nema nikakve veze s upadom.

Rusko Ministarstvo obrane je jučer priopćilo da je potisnulo borce natrag preko granice. Upad na ruski teritorij je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Biden pristao dopustiti obučavanje ukrajinskih trupa na ratnim zrakoplovima F-16.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!