Objašnjenje: Tko su talibani?

Svijet 18. kol 202111:04 > 11:16 0 komentara
talibani, afganistan
Hoshang Hashimi / AFP

Talibani su prethodno vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine i tada toj zemlji nametnuli strogi oblik islamskog zakona. Evo nekoliko ključnih činjenica o vjerovanjima i povijesti grupe.

Kako su formirani talibani?

Talibani su bili jedna od frakcija koje su se borile u građanskom ratu u Afganistanu 1990-ih godina, nakon povlačenja Sovjetskog Saveza. Grupa se pojavila 1994. godine oko južnog afganistanskog grada Kandahara. Njihov osnivač bio je Mula Mohammad Omar, lokalni imam u gradu, koji je vodio militante do svoje smrti 2013. godine.

U kakvoj su vezi sa SAD-om?

PROČITAJTE JOŠ

Talibani su svoje članove izvorno mobilizirali od bivših afganistanskih boraca otpora, zvanih mudžahedini, koje su Sjedinjene Američke Države podržale u njihovoj borbi protiv sovjetskih snaga 1980-ih.

Kako su talibani stekli moć?

Nakon povlačenja Sovjetskog Saveza iz Afganistana 1989. godine i kasnijeg kolapsa afganistanske vlade, zemlja je ušla u građanski rat. Talibani su podršku dobili obećanjima da će uspostaviti red i pravdu. 1994. godine su uz mali otpor preuzeli kontrolu nad gradom Kandaharom, a do 1996. godine zauzeli su glavni grad Kabul.

U što vjeruju talibani?

Talibani su vladali prema strogom tumačenju islamskog šerijatskog zakona. Javna pogubljenja i bičevanja bili su česta pojava, a ženama je uglavnom bilo zabranjeno da rade ili studiraju i primorane su bile u javnosti nositi burku koja pokriva sve.

Talibani su zabranili zapadne knjige i filmove i uništili kulturne artefakte iz drugih tradicija, uključujući 1.500 godina stare džinovske statue Bude u centralnoj dolini Bamiian.

Kakva je njihova veza sa Al-Kaidom?

Talibani su pružili utočište militantnoj grupi Al-Kaida, koju je tada vodio Osama bin Laden. Al-Kaida je uspostavila kampove za obuku u Afganistanu, koje je koristila za pripremu za terorističke napade širom svijeta, uključujući napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001.

Kako su izgubili moć?

Manje od mjesec dana nakon napada 11. septembra, Sjedinjene Države i njihovi saveznici napali su Afganistan. Početkom prosinca talibanska vlada je pala, a Sjedinjene Države su počele raditi s Afganistancima na uspostavljanju demokratske vlade.

Što je uslijedilo?

Nakon poraza, talibanski lideri pobjegli su u svoja uporišta na jugu i istoku Afganistana, ili preko granice u Pakistan. Ova militantna grupa tada je povela pobunu protiv nove afganistanske vlade koju podržavaju SAD, koristeći improvizirane bombaške i samoubilačke napade.

Prošle godine, vlada SAD-a pregovarala je o sporazumu s talibanima nakon više od dva desetljeća vojnog angažmana u Afganistanu. Sporazum je postavio raspored povlačenja trupa SAD iz zemlje, dok su u zamjenu talibani obustavili napade na Amerikance i započeli razgovore sa afganistanskom vladom. Međutim, višemjesečni razgovori talibana i afganistanske vlade nisu urodili plodom.

Koje zemlje su priznale talibane?

Samo je nekoliko zemalja priznalo talibansku vladu tijekom njene vladavine od 1996-2001. godine, uključujući Pakistan, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Nije jasno hoće li većina zemalja priznati novu talibansku vladu; međutim, državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je prošlog mjeseca da će Afganistan postati izolirana država ako talibani silom preuzmu vlast i počine zvjerstva.

Izvještaj sadrži neke informacije Reutersa i AP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!