Odgođeni palestinski izbori, Abas krivi Izrael

Svijet 30. tra 202107:14
Izvor: Thaer GHANAIM / AFP / PPO

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je odgodio planirane parlamentarne izbore uslijed nesigurnosti vezanih uz glasovanje u Istočnom Jeruzalemu i na drugim palestinskim teritorijima.

Abas je okrivio Izrael za nesigurnost oko toga hoće li dopustiti održavanje glasovanja u Jeruzalemu, te na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Odluka o odgodi izbora uslijedila je tri mjeseca nakon što je Abas najavio održavanje prvih nacionalnih izbora u posljednjih 15 godina.

“Suočeni s teškom situacijom, odlučili smo odgoditi datum održavanja izbora sve dok sudjelovanje Jeruzalema i njegovih stanovnika ne bude zajamčeno”, rekao je Abas u govoru na Palestinskoj TV. “Oko Jeruzalema neće biti kompromisa, i naši ljudi u Jeruzalemu neće se odreći svojih demokratskih prava”, dodao je.

Odgađanje izbora koji su se trebali provesti u svibnju najvjerojatnije će naići na velike kritike drugih palestinskih političkih skupina. Abas i njegova stranka Fatah s partnerima trenutno zaostaju u ispitivanjima javnog mnijenja za islamističkom skupinom Hamas i odmetnutim dužnosnicima Fataha.

Zasad nije jasno hoće li se predsjednički izbori – prvi od 2005. godine – održati u srpnju kao što je ranije bilo najavljeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar