Oko 30 milijuna žena u SAD-u moglo bi ostati bez prava na pobačaj

Svijet 25. lip 202221:44 1 komentar
Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je oborio vlastitu presudu od prije 50 godina o pravu na pobačaj u svim saveznim državama, uznemirila je Ameriku. Dok oni koji su za zabranu pobačaja slave, u svim većim gradovima brojni građani izašli su prosvjedovati iz straha da je ova odluka tek uvod u pokušaj potpune zabrane pobačaja u SAD-u. Neke savezne države već su zabranile pobačaj, a procjenjuje se da bi oko 30 milijuna žena u Americi moglo ostati bez tog prava.

Jedna Amerika, ona koja tvrdi da je za život se veseli.

VEZANE VIJESTI

“Toliko smo se trudili i znam da su i drugi prije mene radili još više, pa sam tako zahvalna i njima na njihovoj ustrajnosti, i da ovo može vidjeti starija generacija pro-lifera. Drago mi je što mogu biti u drugoj generaciji koja to sada može progurati u 50 država”, rekla je Kelly Leary (23) iz San Antonija u Teksasu.

Druga Amerika, ona koja je za pravo na izbor, izašla je na ulice.

“Mi zakonski ne prisiljavamo ljude da daju krv niti prisiljavamo ljude da daju svoje bubrege ili koštanu srž ili bilo što, a to je manje invazivno i manje bolno od trudnoće, tako da je sulud ovaj koncept pokušavanja natjerati žene u trudnoću, to je suludo”, rekla je pak Sonia Desaidamle, prosvjednica protiv odluke Vrhovnog suda.

Ukidanje prijašnje presude znači da svaka savezna država više ne mora osigurati pravo na pobačaj. Nekoliko minuta nakon izricanja presude Missouri je zabranio pobačaj.

“Danas je bio težak dan. Težak jer su Missouri i Amerika danas stvarno iznevjerili žene. Napravili smo divovski korak unatrag. Da se stvarno radi o zaštiti života, imali bismo dobro financiranje škola, imali bismo dobru dostupnu zdravstvenu zaštitu, imali bismo socijalne programe koji pomažu ženama i djeci. Ne radi se o zaštiti života, to je napad na žene i tjelesnu autonomiju. Tužan je dan. Ali preživjet ćemo i to”, rekla je primalja Christine.

“Najviše će stradati siromašne žene”

Odluka Vrhovnog suda najviše će utjecati na siromašne žene koje neće moći putovati u drugu saveznu državu napraviti pobačaj. Demokrati, ali i brojne osobe iz javnog života upozoravaju da je ovo tek početak napada na temeljna ljudska prava žena.

VEZANE VIJESTI

Glasnogovornica Bijele kuće Nancy Pelosi je rekla: “Ovo je smrtno ozbiljno, ali nećemo dopustiti da ovo prođe. Pravo žene na izbor, reproduktivna sloboda je na kocki na izborima u studenome. Ne možemo im dopustiti da preuzmu vlast kako bi mogli uspostaviti svoj cilj, a to je kriminaliziranje reproduktivne slobode.”

Na izborima u studenom bira se polovina Zastupničkog doma i Senata. Tko kontrolira Kapitol, kontrolira i zakone koji se donose.

Predsjednica Lige za pravo na život Theresa Brennan je istaknula: “Znam da oni imaju ‘Moje tijelo, moj izbor’, ali za mene beba također ima temeljno pravo i znam da se nekim ljudima čini kao da tada uskraćujete prava majci. Vjerujem da se zaista kao nacija trebamo okupiti iza žena i osigurati resurse za njih.”

Kako to planiraju učiniti, ne otkrivaju. S druge strane, već sada pozivi Amerikancima da i financijski pomognu žene koje trebaju pobačaj, a ne mogu ga dobiti u svojoj državi.

“Moja prva reakcija bila je bijes na ono što sada pravno znači da je status žena u Americi uzgajivač i inkubator i bila sam bijesna i odlučna ustati i izaći na ove ulice i dovesti ljude na ove ulice da se bore”, rekla je Annie Day.

Presuda Vrhovnog suda očito je tek početak priče o pravu na pobačaj. Priče za koju su Amerikanci vjerovali da je završena prije 50 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare