Operater Sjevernog toka 1 razmatra popravak, traži opremu

Svijet 29. ruj 202212:31
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Oštećenja na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 mogla bi biti popravljena opremom specijalizirane udruge za popravak cjevovoda i podmorsku intervenciju PRSI Pool, izvijestio je operater u četvrtak u izjavi za Reuters.

Operater je u ponedjeljak izvijestio o naglom padu tlaka u plinovodu, a Danska je objavila da u Baltičko more curi plin. Naknadno je utvrđeno da plin curi i iz Sjevernog toka 2 i da su oba cjevovoda oštećena na više mjesta.

vezana vijest

Nord Stream istaknuo je u četvrtak u izjavi za Reuters da bi se u popravku plinovoda mogao poslužiti opremom PRSI Poola.

Neprofitna udruga PRSI Pool osigurava članicama opremu za popravak cjevovoda, a osnovale su je 1987. godine norveške kompanije Statoil i Norske Hydro na zahtjev norveških vlasti. Organizacija obuhvaća dvadesetak operatera koji upravljaju cjevovodima duljine 20.000 km.

“Posrijedi je neka vrsta police osiguranja. Ne želite trošiti novac na te stvari, ali kada vam ustreba, želite da funkcionira”, objasnio je svojedobno direktor PRSI Poola Jan Olav Berge.

“Nordstream AG član je PRSI Poola i može uključiti PRSI u kasniju fazu (popravka), nakon što se utvrdi strategija za popravak i rješenje”, poručio je operater Sjevernog toka 1.

Operater blokiranog Sjevernog toka 2, čija trasa prati onu Sjevernog toka 1, nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira tu objavu.

Većinski je vlasnik Nord Stream AG-a ruski Gazprom, a ostali su dioničari njemački Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

Europska unija pokrenula je istragu zbog curenja plina iz dva cjevovoda, rekavši da sumnja u sabotažu.

Ruski Gazprom obustavio je krajem kolovoza isporuke plina Sjevernim tokom 1 zbog, kako tvrde, blokade turbine koju su poslali na servis Siemens Energju. Kanada je blokirala turbinu zbog sankcija Gazpromu, ali ju je naknadno poslala u Njemačku.

Rusija pak inzistira na dostavi dokumentacije o servisu turbine i plinovod je bio zatvoren. Njemačka je pak blokirala otvaranje netom završenog Sjevernog toka 2 na početku ruske invazije na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar