Orban uveo izvanredno stanje, što to znači? “Ima apsolutnu i totalnu moć”

Svijet 25. svi 202216:38 > 18:56 komentara
Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Mađarski premijer Viktor Orban uveo je drugo izvanredno stanje, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini dok prvo izvanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa istječe u utorak idućeg tjedna. O uvođenju izvanrednog stanja u Newsroomu je govorio novinar Euronewsa Sandor Zsiros. Komentirao je i kako je mađarski premijer objasnio uvođenje novog izvanrednog stanja.

“Rekao je da zbog rata u Ukrajini, koja je susjedna zemlja, mađarska vlada treba više fleksibilnosti kako bi brže reagirala na razvoj događaja. To znači da će Orban zapravo nastaviti vladati uredbama”, kazao je Zsiros.

Apsolutna moć

Isitče da je to bio slučaj i u vrijeme pandemije. “Ne treba odobrenje parlamenta jer je vladao uredbama zbog pandemije, a sada uz modifikacije i izmjene Ustava može nastaviti s ovakvom vladavinom. On zapravo ne treba parlament.”

VEZANA VIJEST

Zsiros navodi da to neće predstavljati veliku razliku u Mađarskoj jer je i parlament u rukama premijera Orbana.

“Sa zakonom o izvanrednom stanju ima apsolutnu i totalnu moć u pogledu onoga što želi i može učiniti”, dodao je.

Ističe da je moguće da Orban već danas ili večeras najavi neke odluke o tome kako reagirati na rat u Ukrajini, a očekuje se i predstavljanje nekih novih zakona u pogledu ekonomije i porasta cijena u državi. “Ali, s Orbanom ništa nije isključeno.”

“Ja sam šef i mogu što želim”

Zsiros je komentirao i je li ovakva odluka mađarskog premijera opasna za demokraciju.

VEZANA VIJEST

“On zapravo ne može više narušiti i oštetiti mađarsku demokraciju nego što je to dosad već učinio. Parlament se sada ne smatra mjestom, gdje se odvijaju ozbiljne debate nego mjesto gdje se nalaze pro-Orbanovi političari. Ne znamo zašto ovo treba, on može progurati zakon kroz parlament u roku od samo nekoliko dana. Uz ovu vladavinu uredbama, ovo će se moći ostvariti unutar nekoliko sati

Zsiros ističe da ovom odlukom Orban pokazuje da ni ne treba parlament. “Ja sam šef, mogu činiti što želim i za nekoliko sati možemo sve promijeniti. To je jedan snažna poruka Mađarskoj i Mađarima, no tome smo svjedočili i posljednje dvije godine tijekom pandemije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.