Oslobođene nigerijske učenice: Tukli su nas i prijetili vatrenim oružjem

Svijet 02. ožu 202113:10 0 komentara
REUTERS/Afolabi Sotunde

Naoružani napadači oslobodili su svih 279 djevojaka otetih iz škole na sjeverozapadu Nigerije, objavili su u utorak tamošnji dužnosnici, a žrtve su opisale kako su ih otmičari tukli i prijetili im vatrenim oružjem. 

Učenice iz Jangebea, grada u saveznoj državi Zamfara, otete su u petak nešto nakon ponoći. Sada su sve oslobođene, rekao je guverner Zamfare Bello Matawalle.

Umma Abubakar, jedna od oslobođenih, opisala je njihovo zatočeništvo.

„Većina nas je imala ozlijeđena stopala, pa nismo mogle nastaviti pješačiti, a oni su rekli da će ustrijeliti sve koji ne mogu hodati“, rekla je za Reuters.

Škole na sjeveru Nigerije česte su mete masovnih otmica naoružanih skupina koje traže otkupninu. Takve operacije počela je džihadistička skupina Boko Haram, a provodi je i njezin ogranak, Islamska država zapadne Afrike.

Otmica u petak druga je u tjedan dana na sjeverozapadu Nigerije, regije koja je sve češće meta bandi.

Guverner Matawalle kazao je kako je oslobađanje djevojaka iz Jangebea postignuto suradnjom vlade i „pokajničkih bandita“, u sklopu programa amnestije.

„Oni koji se pokaju surađuju s nama, rade za vladu i za sigurnost“, rekao je guverner.

Prvotna izvješća govorila su o 317 otetih, no glasnogovornik vlade Zamfare Sulaiman Tanau Anka objavio je da ih je bilo 279 jer je dio učenica pobjegao u grmlje u vrijeme otmice.

Većina djevojaka nije ozlijeđena, no njih desetak odvedeno je u bolnicu.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari u utorak je rekao kako mu je vijest o oslobađanju donijela „nevjerojatnu sreću“, pa je upozorio protiv plaćanja otkupnine otmičarima, što njegova vlada odbija raditi.

„Otkupninama će se otmice samo nastaviti”, kazao je čelnik najmnogoljudnije afričke države.

UNICEF je pozvao nigerijsku vladu da zaštiti škole kako učenici ne bi strahovali od pohađanja.

Otmičari su u subotu oslobodili i 27 dječaka, otetih 17. veljače u saveznoj državi Niger.

Boko Haram je 2014. oteo više od 270 učenica u sjeveroistočnom gradu Chiboku, što je bila najveća otmica dotad. Za oko 100 učenica i dalje se traga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.