Ove EU zemlje bit će protiv naftnih sankcija Rusiji?

Svijet 04. svi 202208:281 komentar
Izvor: N1 / Zoran Pehar

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell najavio je da će novi paket sankcija protiv Rusije uključivati izvoz nafte, još više ruskih banaka te osobe odgovorne za širenje lažnih vijesti i dezinformacije.

Borrell je preko Twittera poručio da se radi na šestom paketu sankcija koji predviđa isključenje iz SWIFT-a još više banaka, proširenje popisa sankcioniranih na širitelje dezinformacija te uvoz ruske nafte.

Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas u Europskom parlamentu predstaviti šesti paket sankcija.

Prijedlog sankcija trebaju odobriti države članice.

Prijedlogom Komisije postupno bi se uvela zabrana uvoza nafte iz Rusije tijekom šest do osam mjeseci, a Mađarskoj i Slovačkoj bi bilo dopušteno nekoliko mjeseci dulje, rekli su dužnosnici EU za AFP.

EU nije jedinstvena u naftnim sankcijama

Ali Slovačka, koja je poput Mađarske gotovo 100% ovisna o ruskoj nafti koja dolazi kroz naftovod Družba, rekla je da će joj trebati nekoliko godina. Slovačka rafinerija dizajnirana je za rad s ruskom naftom i trebala bi je temeljito remontirati ili zamijeniti kako bi se nosila s uvozom odnekud, što je skup i dugotrajan proces.

Drugi dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti tijekom pravno i diplomatski napornih pregovora, rekli su da bi Bugarska i Češka također mogle tražiti ukidanje sankcija. Jedan europski diplomat upozorio je da bi odobravanje izuzeća jednoj ili dvjema visoko ovisnim državama moglo izazvati domino učinak zahtjeva za izuzećem koji bi potkopao embargo.

 

Komentari

Vaš komentar