Ovo je popis najnovijih sankcija Rusiji: “Putin mora platiti visoku cijenu!”

Svijet 04. svi 202210:26 > 10:32
Vladimir Putin
Izvor: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP, Ilustracija

Predsjednica Europske komisije predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, te sankcioniranje počinitelja zločina u Buči i odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

“Uvodi se potpuna zaštita uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, dodala je.

Ona u svom govoru nije spomenula izuzeće za Mađarsku i Slovačke, dvije članice koje su najviše ovisne o ruskim energentima, što se ranije spominjalo.

Von der Leyen je istaknula da gospodarstvo EU-a mora ostati snažno kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

ARIS OIKONOMOU / AFP

“Sa svim ovim koracima, lišavamo rusko gospodarstvo sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa zemljopisne karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone”, rekla je von der Leyen.

Isključivanjem daleko najveće ruske banke Sberbank iz SWIFT-a, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama i još dvije veće banke, dovest će do potpune izolacije ruskog financijskog sustava.

Zabranjeno emitiranje ruskim državnim televizijama u EU

Trima ruskim državnim televizijama, čija imena nije navela,  bit će zabranjeno emitiranje njihova sadržaja u EU putem kabla, satelita, na internetu ili preko mobilnih aplikacija.

“Te smo TV kanale identificirali kao glasnogovornike koji agresivno šire Putinove laži i propagandu. Ne trebamo im davati pozornicu da i dalje šire te laži”, rekla je von der Leyen.

Sankcije uključuju i zabranu pružanja usluga ruskim kompanijama lobistima, računovođama, savjetnicima i spin-doktorima iz Europe.

Sancioniranje za zločin u Buči

Govoreći o sankcioniranju odgovornih za zvjerstva u Buči i nehumanu opsadu Mariupolja, von der Leyen kaže da se time šalje signal svim počiniteljima da će odgovarati za svoja djela.

“Znam tko ste i bit će smatrani odgovornima”, rekla je.

Predsjednica Komisija kaže da ukrajinska borba protiv ruskih agresora afirmira dvije temeljne ideje, prva je da su sami Ukrajinci gospodari svoje budućnosti, a druga je da se u obzir uzima međunarodno pravo, a ne pravo sile.

“Putin mora platiti visoku cijenu za svoju brutalnu agresiju. Budućnost Europske unije također se piše u Ukrajini”, istaknula je von der Leyen.

Veliki paket za poslijeratnu obnovu Ukrajinu

Predsjednica Komisije je predložila da se počne raditi na ambicioznom paketu za oporavak Ukrajine nakon rata. Očekuje se da će ukrajinski BDP samo ove godine pasti između 30 i 50 posto. Prema procjeni MMF-a, Ukrajini počevši od ovoga mjeseca, trebat će 5 milijardi eura svaki mjesec da bi država mogla funkcionirati, plaćati mirovine, plaće, pružati temeljne usluge.

“Moramo ih podržati, ali to ne možemo učiniti sami. Pozdravljam najavu velike proračunske potpore iz Sjedinjenih Država, a mi ćemo u Europi također napraviti svoj dio”, rekla je von der Leyen.

Veliki paket za poslijeratnu obnovu Ukrajinu zahtijevat će velike investicije. Cilj je riješiti postojeće slabosti ukrajinskog gospodarstva i postaviti temelje za održivi, dugoročni rast, pomoći u borbi protiv korupcije, u usklađivanju s europskim standardima i radikalno povećati proizvodne kapacitete Ukrajine.

“To će donijeti stabilnost i sigurnost koja je potrebna da bi Ukrajina postala privlačno odredište za izravne strane investicije i na kraju popločati put za ukrajinsku budućnost u Europskoj uniji”, zaključila je von der Leyen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar