Pandemija covida-19 neizravno izazvala 228.000 smrti djece u jugoistočnoj Aziji

Svijet 17. ožu 202111:11
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Pandemija covida-19 neizravno je izazvala 228.000 dodatnih smrti djece u jugoistočnoj Aziji, 11.000 smrti majke i 3,5 milijuna neželjenih trudnoća, prema UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu.

Izvješće se usredotočilo na Afganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju, Pakistan i Šri Lanku, područja u kojima živi 1,8 milijarda ljudi.

Najteže su pogođene žene, djeca i adolescenti, navodi se u izvješću na koje se poziva BBC.

JI Azija potvrdila gotovo 13 milijuna zaraženih

Jugoistočna Azija potvrdila je gotovo 13 milijuna zaraženih covidom-19 i do sada 186.000 smrti povezanih s tom bolešću.

Autori UN-ova izvješća procjenjuju da je umrlo 228.000 više djece mlađe od pet godina u šest zemalja zato što su u pandemiji ključne službe zakazale ili nisu bile potpuno dostupne, od humanitarne pomoći u hrani do cijepljenja.

“Smanjenje bitnih usluga imalo je poražavajući učinak na zdravlje i ishranu najsiromašnijih obitelji”, rekao je George Laryea-Adjei, ravnatelj UNICEF-a za tu regiju, prenosi agencija AFP.

Broj djece liječene zbog teške pothranjenosti pao je za više od 80 posto u Bangladešu i Nepalu.

Program cijepljenja djece pao je za 35 posto u Indiji, odnosno za 65 posto u Pakistanu.

Smrtnost djece narasla je najviše u Indiji u 2020. godini – za 15,4 posto, a slijedi Bangladeš s 13 posto porasta

U Šri Lanki je potvrđen najveći rast smrtnosti majki – 21,5 posto, a na drugom je mjestu Pakistan s porastom od 21,3 posto.

U pandemiji 3,5 milijuna neželjenih trudnoća, 400.000 među tinejdžericama

U izvješću se procjenjuje da je u pandemiji bilo 3,5 milijuna neželjenih trudnoća, uključivo 400.000 među tinejdžerima, zbog nedostupnosti kontracepcije.

Potpun učinak pandemije – a što uključuje i posljedice nastale zbog ‘lockdowna’ još se ne znaju u punom obimu i bit će poznate kada države izrade revizije zdravstvenih i obrazovnih  programa.

Stručnjaci u Indiji strahuju da će se postotak pothranjenosti znatno povećati u cijeloj zemlji kada pristignu potpuni podaci idućih mjeseci.

Dostupnost zdravstvenih usluga pogoršala se u pandemiji ili čak postala nedostupna te autori UN-ova izvješća predviđaju da će posljedica toga biti dodatnih 5.943 smrti među mladima jer nisu dobili  zdravstvenu skrb za bolesti kao što su tuberkuloza, malarija, tirfus i HIV/AIDS.

Studiju je naručio ured UNICEF-a (UN-ov fond za djecu) za jugoistočnu Aziju (UNICEF ROSA), a proveo ju je SickKids’ Center for Global Child Health u suradnji s regionalnim Uredom Populacijskog fonda UN-a (UNFPA APRO) i regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije za jugoistočnu Aziju (WHO SEARO).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar