Papa odbio ostavku nadbiskupa nakon skandala zbog seksualnog zlostavljanja

Svijet 15. ruj 202117:55
Papa Franjo
Izvor: Tiziana FABI / AFP, Ilustracija

Papa Franjo odbio je ostavku nadbiskupa Hamburga koji ju je ponudio nakon što je u izvještaju naveden među nekoliko visokih dužnosnika Katoličke Crkve u Njemačkoj koji nisu adekvatno reagirali na seksualna zlostavljanja.

Vatikan je u priopćenju naveo da je pomno pregledao dokumente povezane s aktivnostima nadbiskupa Stefana Hessea koji je nekoć bio zadužen za kadroviranja u nadbiskupiji Koeln.

Iako je Vatikan ustanovio nedostatke u organizaciji njegovog ureda i osobne proceduralne greške, nije ustanovio da je postojala namjera da prikrije zloupotrebu, navodi se u priopćenju Vatikana koje je objavljeno na mrežnoj stranici Njemačke biskupske konferencije.

“Osnovni problem, u širem kontekstu upravljanja nadbiskupijom, bio je nedostatak pažnje i osjetljivosti prema žrtvama zlostavljanja”, stoji u priopćenju.

Nadbiskup je ponudio ostavku u ožujku nakon što je objavljeno izvješće na 800 stranica o odgovoru na seksualna zlostavljanja u nadbiskupiji Koeln. U tom se izvješću navodi da je otkriveno preko 200 zlostavljača i više od 300 žrtava u razdoblju od 1975. do 2018.

“S obzirom na činjenicu da nadbiskup ponizno prepoznaje pogreške koje je napravio u prošlosti te je ponudio ostavku, Sveti Otac je odlučio ne prihvatiti ostavku”, rekao je Vatikan.

Biskupi su kazali da prijepor zbog izvještaja o zlostavljanju u koelnskoj nadbiskupiji, koja ima najviše vjernika od svih biskupija na njemačkom govornom području, nanosi štetu Katoličkoj Crkvi širom zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar