Peru: U drugi krug predsjedničkih izbora ulaze Castillo i Fujimori

Svijet 12. tra 202110:51 > 10:55
Izvor: REUTERS/Henry Romero, Ilustracija

Radikalno lijevi kandidat Pedro Castillo natjecat će se s konzervativkom Keiko Fujimori u drugom krugu predsjedničkih izbora u Peruu u lipnju, prema procjeni agencije Ipsos nakon više od dvije trećine prebrojanih glasova s nedjeljnih izbora.

Castillo, 51-godišnji sindikalni čelnik i učitelj u osnovnoj školi, osvojio je 18,6 posto glasova, dok je 14,5 posto otišlo Fujimori, kćeri zatvorenog bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija.

Castillo je obećao izmijeniti ustav ove andske nacije, s ciljem slabljenja poslovne elite te davanja dominantnije uloge državi u sektorima poput rudarenja, nafte, hidroenergije, plina i komunikacija.

VEZANE VIJESTI

Fujimori, okrenuta prema slobodnom tržištu, političarka je koja izaziva podijeljene osjećaje, a čiji je otac zatvoren zbog kršenja ljudskih prava. Sama je provela određeno vrijeme u pritvoru zbog optužbi da je primila 1,2 milijuna dolara mita od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht, što ona niječe.

Hernando de Soto, liberalni ekonomist za kojeg su ankete pokazale da se nalazi na drugom mjestu s Fujimori, pao je na četvrto mjesto nakon prebrojavanja, s 10.8 posto glasova. Ultradesničarski kandidat, Rafael Lopez Aliaga, popeo se na treće mjesto s 11.9 posto glasova, prema Ipsosovim podacima.

Slavlje, koje je počelo nakon što je u izlaznim anketama potvrđeno Castillovo vodstvo, trajalo je dugo u noć u njegovom rodnom gradu Cajamarci na sjeveru Perua.

“Zahvalan sam Peruancima zbog rezultata”, rekao je pristašama Castillo, koji je nosio kaubojski šešir kao svoj zaštitni znak, kad je dojahao na glasovanje. “Tražim smirenost sve do finalnih rezultata.”

Prema izlaznim anketama, učitelj je osvojio najviše glasova u pet najsiromašnijih peruanskih regija.

Uz najavu izmjene 27-godišnjeg ustava, što je bio ključni zahtjev mladih prosvjednika koji su pokrenuli antivladine demonstracije prošle godine, rekao je da će zadržati svoju učiteljsku plaću i srezati plaće zastupnicima.

Peru se nosi s drugim valom pandemije koronavirusa te je u subotu prijavljen novi crni dnevni rekord od 384 smrtna slučaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar