Navodni njemački pučisti pred sudom, među njima astrologinja i slavni kuhar

Svijet 18. lip 202409:15 0 komentara
Boris Roessler / POOL / AFP

Osmorici navodnih članova njemačkog krajnje desnog Reichsbürgera ići će pred suđenje za urotu za nasilno rušenje države, u trećem u nizu sličnih sudskih procesa koji se vode diljem zemlje.

Optuženi, uključujući liječnika opće prakse, slavnog kuhara i astrologinju, optuženi su da su bili ‘upravno vijeće’ zavjere, piše The Guardian.

Tereti ih se za članstvo u terorističkoj organizaciji i pripremanje djela veleizdaje. Skupina je imala planove za otmicu njemačkog kancelara Olafa Scholza i njegovo predstavljanje na televiziji u nadi da će time pridobiti više sljedbenika, kažu tužitelji, a oni poriču optužbe.

U središtu zavjere pseudoaristokrat

Suđenje u Münchenu odvija se uz visoku razinu sigurnosti dok se Njemačka istovremeno bori sa strahovima od uspona krajnje desnice nakon nedavnog uspjeha na europskim izborima, te nakon niza uhićenja u koje su uključeni ljudi optuženi u odvojenim incidentima za špijuniranje za Rusiju i Kinu, prenosi The Guardian.

U središtu navodne zavjere je Heinrich XIII Prince Reuß, pseudoaristokrat i agent za nekretnine kojeg je grupa namjeravala imenovati za svog privremenog vođu. Njemu se sudi zajedno s ostalima koji se smatraju kolovođama.

Odvjetnici obrane zanijekali su da su optuženici teroristi i umjesto toga sugerirali da su teoretičari zavjere koji su se međusobno pronašli zbog protivljenja restrikcijama uvedenim zbog koronavirusa. Odvjetnici princa Reußa rekli su da on negira da je bio nasilan ili da je kovao planove za ubijanje ljudi.

Navodna je zavjera prvi put otkrivena javnosti kroz niz protuterorističkih racija u 11 njemačkih pokrajina kao i u inozemstvu u prosincu 2022. nakon tajne istrage policije.

Suđenje na tri lokacije, trima “krilima”

Održano na sudu visoke sigurnosti u Münchenu, suđenje takozvanom ezoteričnom krilu, kao i druga dva koja se održavaju u Stuttgartu (takozvano vojno krilo) i Frankfurtu na Majni (navodno glavni zavjerenici), planirano je da traje do siječnja, ali bi, rekli su tužitelji, moglo trajati godinama.

“Imamo oko 900 datoteka s informacijama i svaki dan im se dodaje sve više i više stranica”, rekao je Laurent Lafleur, glasnogovornik suda, objašnjavajući da se istraga nastavlja iako su suđenja u tijeku. Svakog optuženika zastupat će dva branitelja.

Budući da se grupi sudi na tri različite lokacije, suci, tužitelji i odvjetnici svih suđenja koja uključuju ukupno 26 optuženika su uključeni u bjesomučnu razmjenu informacija, dok se može očekivati ​​da će optuženici svakog suđenja biti dovedeni u drugim suđenjima za davanje dokaza.

Članica AFD-a trebala biti “ministrica transkomunikacija”

“To je ogroman logistički napor”, rekao je Lafleur. Rekao je da je sud spreman na smetnje, “bilo od strane Reichsbürgera ili Querdenkera, koji bi mogli posjetiti suđenje”, misleći na pokret za negiranje koronavirusa Querdenker.

Među onima kojima se sudi u Münchenu je i Hildegard Leiding (60), članica desničarske stranke AfD i astrologinja, kojoj je navodno suđeno da postane “ministrica transkomunikacija” grupe.

Zajedno sa zavarivačem s bavarske rockerske scene, Leiding je navodno koristila “duhovne kriterije” kako bi odabrala odgovarajuće kandidate za buduću vladu, uključujući slavnog kuhara iz Austrije, koji je imo zadatak hraniti novi režim zdravom prehranom i prakticirati.

Procjenjuje se da u Njemačkoj ima oko 23.000 Građana Reicha, od kojih se smatra da je oko 10% spremno upotrijebiti nasilje, a za 1.000 njih se vjeruje da su dio desničarske ekstremističke scene, navodi Guardian.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!