Podmukla taktika ruske vojske: Podsjeća na ono što je radio ISIS

Rat u Ukrajini 21. lip 202306:38 1 komentar
SERGEY BOBOK / AFP

U raljama ukrajinske protuofenzive, ruske trupe iskušavaju novu, podmuklu taktiku: oklopna vozila pretvaraju u ogromne bombe.

Nedavno objavljeni video prikazuje zastarjeli tenk koji tutnji prema liniji drveća, a potom ga zaustavlja eksplozija. Granata izlijeće iz drveća, gdje se nalaze ukrajinske pozicije, i udara u tenk, a dodir oslobađa ogromnu eksploziju i val izazvan, navodno, drugim eksplozivom – i to vjerojatno tonama eksploziva.

Ovi tenkovi kamikaze podsjećaju na način na koji su članovi ISIS-a koristili bombe na automobilima za napade na konvoje i izazivanje terora u neprijatelja, no ta taktika je jednokratna, a za nju se plaća cijena: ti tenkovi više se ne mogu koristiti za efikasnije strategije, prenosi Business Insider.

Umirovljeni general Mark Hertling koji je zapovijedao američkom vojskom u Europi, a sada je vojni analitičar CNN-a, na Twitteru je napisao: “Napunite tenk eksplozivom i nađite dobrovoljca koji će ga voziti i iskočiti nakon što nacilja neprijatelja. Kako glup način Rusa za provođenje operacija s oklopnim vozilima.”

U subotu su ruske trupe iskoristile sličnu taktiku: postavile su pet bombi i 3,5 tone eksploziva na zaplijenjeno ukrajinsko oklopno vozilo. Eksplozivna snaga ovog improviziranog eksplozivnog uređaja je ogromna, no način je surov.

“Nekih 300 metara od neprijatelja, vozač je automobil preokrenuo u stranu i iskočio,” rekao je ruski časnik koji je nadgledao operaciju, prenijela je ruska državna agencija RIA Novosti. Rusi tvrde da je u ovoj operaciji poginuo “značajan” broj Ukrajinaca, što se ne može nezavisno potvrditi.

Ruska državna agencija TASS objavila je video u kojem je prikazana kabina vozila s bombom i eksplozivima.

Videi eksplozija vozila snimljeni s ruskih pozicija prikazuju ogromne vatrene kugle koje, barem za ruske ultranacionaliste, možda predstavljaju ono što se može opisati kao praktički ratna pornografija, no teško je procijeniti kakav učinak ovi dramatični napadi imaju na fronti dok Ukrajinci ponovno osvajaju svoj teritorij.

Oslanjanje Rusa na ove taktike mnogo govori.

Istraživač koji prati ovakve improvizirane eksplozivne uređaje, Hugo Kaaman, naglasio je: autobombe tipično koriste tehnološki inferiorne snage kojima nedostaje zračne snage kojom bi uništili neprijateljska vozila. Rusija, naravno, ima moćne zračne snage. Ipak, Ukrajina ih je natjerala da se drže daleko od crta ratišta i tako na zemlji izjednačila odnose snaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare