U Portugalu polovica preminulih od korone umrli u siječnju

Svijet 01. velj 202115:50 > 22:19
koronavirus, covid-19, dom za starije, starije osobe
Izvor: Marco BERTORELLO / AFP /ILUSTRACIJA

Portugal je objavio da je u siječnju imao gotovo polovicu ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u toj zemlji, što ukazuje na ozbiljno pogoršanje pandemije u ovoj državi koja je uglavnom bila pošteđena tijekom prvih valova korona virusa.

Bolnice u ovoj zemlji s nešto više od 10 milijuna stanovnika su na rubu kolapsa, vozila hitne pomoći znaju i satima čekati da se nađe slobodan ležaj, a neke bolnice imaju poteškoća s prostorom u hladnjačama za smještanje tijela.

Za velik porast stopa slučajeva zaraze i smrtnosti, dužnosnici okrivljuju opasniji britanski soj virusa te priznaju da je u nastaloj situaciji ulogu igralo i popuštanje mjera tijekom Božićnih blagdana.

VEZANE VIJESTI

Podaci portugalske uprave za javno zdravstvo (DGS) pokazuju da je u siječnju od koronavirusa umrlo 5576 ljudi, što je 44,7 posto od svih 12482 smrtnih slučajeva uslijed zaraze otkako se od ožujka prošle godine virus počeo širiti ovom državom.

Udruga pogrebnih poduzeća upozorila je javnost da državnim bolnicama ponestaje prostora u hladnjačama za tijela žrtava covida-19, a neke su, uključujući i najveću portugalsku bolnicu Santa Maria, postavile dodatne rashladne prostore kako bi smanjile pritisak na svoje mrtvačnice.

Po DGS-u, od ožujka 2020. u Portugalu je registrirano ukupno 711 018 slučajeva zaraze, a 43 posto od tog broja samo u siječnju.

Po internetskoj stranici ourworldindata.org., Portugal ima najveći tjedni prosjek novih dnevnih slučajeva na milijun stanovnika u svijetu.

VEZANE VIJESTI

Za većinu je cijepljenje protiv virusa svjetlost na kraju tunela. Međutim, samo je oko 70000 ljudi do sada primilo dvije doze cjepiva. Cijepljenje starijih od 80 godina počinje u ponedjeljak.

S ukupno 858 oboljelih od covida na intenzivnoj njezi i 6694 pacijenata na ostalim bolničkim odjelima, portugalskim bolnicama ponestaje smještajnih kapaciteta, a javlja se i manjak stručnog medicinskog osoblja.

Portugal u sustavu javnog zdravstva ima 850 kreveta na odjelu intenzivne njege za oboljele od koronavirusa i još 420 ležajeva za pacijente s drugim dijagnozama.

Austrija i Njemačka ponudile su pomoć prenapregnutom zdravstvenom sustavu Portugala u bolničkom zbrinjavanju oboljelih od covida-19.

Ponuđeno je zbrinjavanje dijela oboljelih od covida koji bi iz Portugala zračnim putem bili prevezeni do bolnica u Austriji. Broj takvih pacijenata treba dogovoriti s portugalskim ministarstvom zdravstva, najavio je u nedjelju austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Imperativ je europske solidarnosti spašavati ljudske živote brzo i bez birokracije”, rekao je Kurz.

Njemačke oružane snage razmatraju na koji način pomoći Portugalu pošto se iz te zemlje vratio liječnički tim koji je bio u misiji procjene stanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar