Policija bacila suzavac na prosvjednike nakon presude o zabrani pobačaja

Svijet 25. lip 202209:31 > 09:33
Alex Kent/AFP

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu Roe protiv Wadea iz 1973. u petak, držeći da više ne postoji ustavno pravo na pobačaj, prosvjednici su se okupili ispred zgrade visokog suda u Washingtonu i ostalim gradovima diljem SAD-a.

Slični prosvjedi planirani su diljem zemlje tijekom vikenda. Organizacije poput Ženskog marša spadaju u skupine koje organiziraju događaje.

VEZANE VIJESTI

Kasno u petak, snage reda u Arizoni koristile su suzavac kako bi rastjerale gomilu pristaša prava na pobačaj koji su prosvjedovali ispred Državnog kapitola u Phoenixu.

“Vojnici su rasporedili suzavac nakon što je mnoštvo prosvjednika više puta lupalo po staklenim vratima zgrade Državnog senata”, rekao je glasnogovornik Odjela za javnu sigurnost Arizone Bart Graves za CNN.

Okupljeni su se potom preselili preko puta do trga Wesley Bolin, gdje je policija upotrijebila suzavac nakon što je jedan spomenik vandaliziran, rekao je Graves.

Republikanac Justin Wilmeth napisao je na Twitteru da su zakonodavci radili na nekoliko političkih stavki kada su čuli prosvjednike.

“Neki su ili lupali po prozorima Senata ili ih razbili, a zatim je DPS lansirao dimne bombe kako bi rastjerao okupljene. Čisti kaos nakratko”, napisao je Wilmeth na Twitteru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari (0)

Prikaži sve komentare