Politico objavio popis: Tko su najkarizmatičniji europski političari?

Svijet 05. pro 202312:06 1 komentar
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Britanski izdavač Oxford University Press proglasio je "rizz" riječju godine, za što je, kako je pojašnjeno, zaslužna popularnost termina koji koristi Generacija Z da bi opisala nečiju sposobnost da privuče, zavede ili očara drugu osobu.

“Rizz je kolokvijalna imenica, definirana kao stil, šarm ili sposobnost privlačenja”, navodi se u pojašnjenju.

Politico je, slijedeći ovaj izbor riječi godine, odabrao najkarizmatičnije europske političare i one na suptrotnoj strani, odnosno one uz koje ne ide riječ “rizz”.

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poznat je po jezgrenim doskočicama, nadahnutim govorima, hrabrosti i slatkim plesnim koracima. Zelenski je bio slavna osoba i prije nego što je postao predsjednik, i to se vidi.

Ocjena: 9/10

Boris Johnson

Najkarizmatičniji britanski političar je bivši premijer Boris Johnson, a Politico piše da “ima nešto” u tom njegovom samozatajnom i nespretnom hvalisanju.

Ocjena: 7/10

Roberta Metsola

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola najcjenjenija je predsjednica EU-a.

Ocjena: 6/10

Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je jako popularan, no onda je počeo letjeti preblizu suncu, piše Politico, podsjećajući na trenutak kad je rekao da ga se zove “Mr. predsjednik”. Tada je, kako piše Politico, krenulo nizbrdo.

Ocjena: 4/10

Giorgia Meloni

Talijanska premijerka Giorgia Meloni nije dobro započela jer se brzo pokazalo da izgradnja osobnog brenda na ljubavi prema Gospodaru prstenova ne donosi bodove kod kul publike. Stvari su se dodatno pogoršale kada je ove godine nasjela na šalu ruskih komičara koji su se pretvarali da su dužnosnici Afričke unije.

Ocjena: 3/10

Olaf Scholz

Politico piše da je teško pronaći političara s manje karizme od njemačkog kancelara Olafa Scholza. Bilo da drži govore u Bundestagu ili odgovara na pitanja novinara uživo na TV-u, Scholz se ponaša kao računovođa koji je nezadovoljan vašom poreznom prijavom.

Ocjena: 2/10

Vladimir Putin

Politico piše da pokretanje invazije na susjeda nije karizmatično, kao ni objavljivanje fotografija na kojima jašete konje i lovite bez majice, a ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ocjenu ne diže ni prijateljstvo s jednako nekarizmatičnim vođama Sjeverne Koreje i Irana.

Ocjena: 0/10

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare