Poljska pripremila tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

Svijet 21. ruj 202209:36 0 komentara
Maxime Gruss / AFP / Profimedia

Poljska je vlada vatrogasnim zajednicama diljem zemlje podijelila tablete joda kako bi se u slučaju potrebe odmah mogle distribuirati. Odluka je donesena zbog straha za sigurnost nuklearnih elektrana u Ukrajini.

“Ovo je standardna procedura koju propisuje zakon i koja se primjenjuje u slučaju moguće opasnosti od radijacije. Istovremeno, želimo vas obavijestiti da u ovom trenutku ne postoji takva opasnost i Nacionalna agencija za nuklearnu energiju konstantno prati situaciju”, priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova.

VEZANA VIJEST

Naglasili su da su sve službe u stanju pripravnosti i da je osigurano dovoljno doza joda za sve poljske građane.

U slučaju potvrđene kontaminacije plan je distribuirati tablete joda koje pomažu u apsorpciji radioaktivnih tvari. Nakon katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986. poljske su vlasti također podijelile jod milijunima građana, posebno djeci.

U ožujku ove godine ruske su snage zauzele ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje, najveću u Europi. Odonda postoji zabrinutost za sigurnost. Energoatom koji upravlja nuklearnim elektranama u Ukrajini, rekao je da je Rusija u nedjelju ispalila projektile i prema drugoj najvećoj nuklearki u Ukrajini, piše Notes from Poland.

U ponedjeljak je poljska nacionalna agencija objavila da nisu oštećeni sustavi važni za sigurnost nuklearke.

Podsjetimo, još u ožujku, vrlo brzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, u Poljskoj se broj ljekarni koje prodaju jod više nego udvostručio, a interes za jod povećao oko 50 puta u tjedan dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!