Poljska traži istragu genocida u Ukrajini, oštru poruku uputili Macronu

Svijet 04. tra 202212:23 > 12:41 komentara
REUTERS/Zohra Bensemra, Ilustracija

Poljski premijer pozvao je u ponedjeljak na osnivanje međunarodnog povjerenstva za istragu genocida koji je, po njegovu mišljenju, počinila ruska vojska u ukrajinskim gradovima, među kojima je Buča gdje je otkriveno više od 400 pobijenih civila.

“Te krvave pokolje koje su počinili Rusi, ruski vojnici, treba nazvati pravim imenom. To je genocid i treba biti suđen”, rekao je novinarima premijer Mateusz Morawiecki.

“Zbog toga predlažemo da se osnuje međunarodno povjerenstvo za istragu tog zločina genocida”, a što je “neophodno želimo li doznati istinu o ruskim fašističkim zločinima”, rekao je.

vezane vijesti

Morawiecki je pozvao zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Rusiji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedio je s nekadašnjim diktatorima krvavih ruku. S takvim diktatorima se ne pregovara, rekao je i pozvao Zapad da konačno uvede odlučne sankcije koje će djelovati.

Posebnu je poruku imao za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara, zločince treba pobijediti”, rekao je.

“Nitko nije pregovarao s Hitlerom, ni sa Staljinom ni Pol Potom”, dodao je.

Neke europske čelnike optužio je za odgađanje i ‘šuplje fraze’.

“Ne slušajte njemačke poslovne ljude, njemačke milijardere (…) već glasove nedužnih žena i djece. Glasove ubijenih”, rekao je obraćajući se njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za “genocid”, ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, no Moskva optužbe odbacuje i tvrdi da su snimke iz Buče ‘naručene’.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.