Poljski strah od Rusa: Sve više građana ide na vojnu obuku

Svijet 01. stu 202216:36
Izvor: Photo by Joel Rivera-Camacho on Unsplash, Ilustracija

Vježbe gađanja, bacanje ručnih bombi, preživljavanje na terenu: jednodnevnim vojni tečajem poljska vojska pokušava što više mladih privući u svoje redove. Zbog rata u Ukrajini zemlja želi udvostručiti broj vojnika.

Vježbe gađanja na simulatoru dio su besplatnog jednodnevnog tečaja vojne obuke koji je poljska vojska nedavno počela nuditi građanima. Aktivni vojnici pokazuju civilima kako se služiti oružjem, kako se ponašati u opasnim situacijama te osnove orijentacije na terenu, piše Deutsche Welle.

Strah od Rusa

U Poljskoj raste strah od eskalacije ruskog agresorskog rata protiv susjedne Ukrajine. Poljska, kao članica EU-a i NATO-a, masovno se naoružava zbog onoga što doživljavaju kao prijetnje iz Moskve.

Varšava je nedavno potpisala ugovore vrijedne milijarde eura sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom za nabavu novih tenkova, haubica i borbenih zrakoplova. Broj vojnika u oružanim snagama bi se trebao udvostručiti. U zemlji s oko 38 milijuna stanovnika vojska trenutno broji 110.000 vojnika, plus 30.000 pripadnika dobrovoljne domovinske sigurnosti WOT. U narednim godinama trebalo bi biti 250.000 profesionalnih vojnika i 50.000 WOT-ovaca.

Poljska je još prije više godina uvela dobrovoljno služenje temeljnog vojnog roka. Stoga ova jednodnevna obuka nema za cilj samo naučiti građane nekim temeljnim pravilima ratovanja, već i vrbovati što veći broj mladih za vojnu službu, piše Deutsche Welle.

Pružiti osjećaj sigurnosti

Malo izviđačkog romantizma ne smije nedostajati tijekom treninga preživljavanja. Instruktor padobranstva pokazuje kako zapaliti logorsku vatru korištenjem tupe strane noža, kreskamena i brezove kore. Tijekom pauze za ručak sudionici dobivaju porciju brze hrane – zajedno s kemijskim grijačem koji se samo treba pomiješati s vodom. Nakon deset minuta hrana se kuha u aluminijskoj posudi. Osobito su muškarci oduševljeni.

„Naravno, ne možete obučiti ljude da postanu vojnici u jednom danu”, kaže stariji vezist Marcin Chruscicki, koji prati tečaj. Ali u slučaju sukoba nije zgoreg da se što više građana zna služiti oružjem. Osim toga, cijela stvar je i imidž kampanja: „Želimo ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, da je njihova vojska tu, u blizini”, dodaje Chruscicki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Komentari

Vaš komentar