Poljski svećenici umiješani u slučajeve pedofilije od 2017. do 2020.

Svijet 28. srp 202107:17 > 07:341 komentar
Izvor: Pixabay

Svećenici su umiješani u gotovo trećinu kaznenih djela pedofilije prijavljenih u Poljskoj od 2017. do 2020., objavilo je u utorak državno povjerenstvo koje je proučilo više od tristo slučajeva u tom razdoblju.

Državno povjerenstvo za istraživanje pedofilije proučava sto (od ukupno 345) slučajeva u kojima su svećenici navedeni kao spolni zlostavljači djece mlađe od 15 godina”, navodi povjerenstvo u prvom izvješću predstavljenom medijima.

U toj skupini povjerenstvo je predalo državnom odvjetništvu 55 zahtjeva za istragu od kojih se 36 odnosi na neprijavljivanje pedokriminala nadležnim vlastima.

U 35 posto slučajeva počinitelji su članovi obitelji žrtve, dodaje povjerenstvo.

Povjerenstvo, osnovano 2019., daje u izvješću niz zakonodavnih preporuka kako bi se ubrzali postupci i još više zaštitile žrtve pedokriminala.

Ujedno ističe da, unatoč zahtjevima, nije od Crkve primilo dokumentaciju o slučajevima pedofilije.

“Više puta smo dobili uvjeravanja o spremnosti na suradnju (od Crkve) i to pohvaljujemo, ali još nismo vidjeli da su se ta uvjeravanja ostvarila”, rekao je novinarima predsjednik povjerenstva Blazej Kmieciak.

Katolička crkva u Poljskoj je krajem lipnja u svom izvješću navela da je od 2018. primila stotine novih tužbi za spolno zlostavljanje maloljetnika za koje su odgovorni svećenici.

Od srpnja 2018. do kraja prošle godine u Crkvi je prijavljeno 368 slučajeva spolnog zlostavljanja počinjenog od 1958. do prošle godine, navodi se njezinu izvješću.

Crkva ocjenjuje da se 39 posto tužbi pokazalo osnovanima. Istraga se nastavlja o nešto manje od 51 posto ostalih slučajeva a 10 posto tužbi je odbijeno zbog nedovoljne vjerodostojnosti.

Sveta Stolica je od prošle godine sankcionirala osmoricu poljskih biskupa zbog toga što su prikrivali svećeničku pedofiliju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar