Porota proglasila Dereka Chauvina krivim po svim točkama optužnice

Svijet 20. tra 202123:07 > 21. tra 2021 06:44
Izvor: REUTERS/Nicholas Pfosi

Policajac koji je ubio Afroamerikanca Georgea Floyda proglašen je krivim. Porotnici su vijećali više od 10 sati tijekom dva dana.

Derek Chauvin suočen je s optužbom za ubojstvo drugog stupnja, kaznenim djelom koje nosi do 40 godina zatvora te optužbom za ubojstvo trećeg stupnja s kaznom od 26 godina zatvora kao i optužbom za ubojstvo iz nehaja, zbog čega može dobiti još 10 godina zatvora.

Sudac je objavio da je kriv za ubojstvo afroamerikanca Georgea Floyda po svim točkama. Dvanaest porotnika proglasilo ga je krivim za nenamjerno ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo drugog stupnja.

Diljem Minnesote raspoređeno je više od 3000 pripadnika Nacionalne garde i najmanje 1100 policajaca u sklopu tzv. Operacije “Sigurnosna mreža”, kao prevencija mogućih nereda nakon objave presude. Slično je i u drugim većim gradovima.

Podsjetimo, Floyd je preminuo u svibnju 2020. godine nakon što je policajac Chauvin prislonio koljeno na Floydov vrat, dok je on molio da prestane jer ne može disati. Nakon Georgove smrti diljem SAD-a izbili su neredi.

Porota je vijećala više od 10 sati u protekla dva dana, piše CNN, a prenosi Dnevnik.hr.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, presudu je također pratio u Bijeloj Kući.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar