Posljedice nukelarnih prijetnji: Putin bi se mogao suočiti s vojnim udarom

Izvor: TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE via REUTERS/File Photo/ilustracija

Moskovska vojna elita vjerojatno neće dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pokrene nuklearni rat, smatra vrhunski stručnjak. Predsjednik bi se suočio s pobunom i izazvao vojni puč u Kremlju ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje.

“Vojna pobuna najvjerojatniji je kraj Putinove vladavine”, rekao je izvor za Mirror. Dodaje da elita u Kremlju vjeruje da Putinove nuklearne prijetnje djeluju kao poluga protiv Zapada.

VEZANA VIJEST

No, naredi li Putin stvarno nuklearni napad, visoki časnici će se vjerojatno pobuniti i mobilizirati protiv Kremlja, prisiljavajući Putina da odstupi ili umre.

Izvor također navodi da bi Putina u tom slučaju mogao naslijediti Evgenij Viktorovič Prigožin (61), kojeg zovu Putinov kuhar, jer je njegova ugostiteljska tvrtka radila za njega.

On je i onsivač plaćeničke Wagnerove skupine, a ima i bliske veze s glavnom upravom Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, odnosno bivšom Glavnom obavještajnom službom.

Drugi mogući završeci uključuju “narodne pobune, nerede i odcjepljenje Sibira, krajnjeg istoka i krajnjeg sjevera”.

Vojni stručnjaci smatraju i da Putin razmišlja o napadima na zapadnu infrastrukturu, poput onih na plinovode Sjeverni tok. Jop uvijek se ne zna tko točno stoji iza tih napada, no švedska istraga sugerira da je riječ o sabotaži.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar